Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rot i Oslo AUF dokumenteres i Oslo byrett

Oslo (NTB-Kari Westengen): Rotet og medlemstriksingen i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) i Oslo dokumenteres møysommelig i Oslo byrett i den såkalte AUF-saken. Aktor i saken redegjorde tirsdag for hvordan ungdomsorganisasjonen ble drevet tidlig på 1990-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere leder i Oslo AUF, Anders Hornslien, hevder i brev til Oslo kommune at organisasjonen oppga riktige og reelle medlemstall basert på ærlighet og redelighet, mens tidligere økonomileder Bjørn Jarle Røberg-Larsen og andre AUF-ere i dokumentene gir et noe annet bilde i sine redegjørelser for kommunen.

Politiadvokat Atle Roaldsøy er aktor i saken mot de fire tiltalte AUF-erne.

Ingen innrømmelser

- De ansvarlige vil ikke komme med innrømmelser, skrev AUF-medlemmene Per Olav Brunvand og André Sønstevold i en redegjørelse til kommunen. Redegjørelsen er ett av aktors mellom 100 og 135 dokumenter som trekkes opp av flere pappesker han har med seg.

Hornslien innrømmer i andre dokumenterte brev svikt i rutinene i organisasjonen, men forklarer det med at alt arbeidet i AUF foregikk på frivillig basis.

Et urimelig høyt medlemstall ble oppgitt for 1991, mente Innflytternes lokallag i Oslo i et brev til kommunen i forbindelse med oppryddingen innen AUF i Oslo i 1992. Da lovet organisasjonen bot og bedring og ryddigere forhold i medlemskartotekene.

I brevet vises det til at AUF-leder Hornslien hadde innrømmet overfor tillitsvalgte i laget at han bevisst hadde løyet om medlemstallet. AUF fikk tilskudd fra kommunen basert på antall medlemmer i lokallagene.

Lytter

Retten, byrettsdommer Torjus Gard og hans meddommere, hører på opplesning av dokumentene som er grunnlaget for aktors bevisførsel for at de fire tiltalte har gjort seg skyldig i grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri.

Alle fire tiltalte nektet mandag straffeskyld etter tiltalen. Sammen med Hornslien og Røberg-Larsen sitter tidligere leder i AUF i Oslo, Ragnar Bøe Elgsaas og tidligere ungdomssekretær Anders Greif Mathisen.

Blant dokumentene som ble lest opp, er AUF i Oslos lover der det blant annet slås fast at enhver bruk av alkohol og andre rusmidler er forbudt i organisasjonen. Politiadvokat Atle Roaldsøy mener at loven sier mye om omorganisasjonens karakter og formål, og at den kan bidra til en forståelse av virksomheten i AUF.

 (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!