- Rot og rør

Frp er ikke nådige i sin dom over pandemihåndteringen fra Støre-regjeringen. - De må bli mye tydeligere i kommunikasjonen, sier Bård Hoksrud til Dagbladet. - Jeg forstår om folk blir forvirret, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er spesielt at regjeringen endrer strategi tre ganger på ei uke, det viser at det bare er rot og rør i regjeringens coronahåndtering, sier Frp's Bård Hoksrud til Dagbladet.

Det blir på ny begrensninger på hvor mange som kan samles i sammenkomster i private hjem - maksimalt 10 personer, unntatt julaften og nyttårsaften, hvor grensa settes på 20.

Dette ble klart på regjeringens pressekonferanse i kveld. Der kom også et nasjonalt påbud om å bruke munnbind der meteren ikke kan holdes, oppfordring til hjemmekontor, og skjenkestopp ved midnatt. I det hele tatt manet en alvorsbetont regjering til et nytt skippertak mot en coronasmitte som er ute av kontroll.

REFSER REGJERINGEN: Frps Bård Hoksrud. Foto: Jil Yngland / NTB
REFSER REGJERINGEN: Frps Bård Hoksrud. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

- Vingling

Bård Hoksrud rister på hodet av en regjering som nylig ba folk gjennomføre julebord, og som har avvist flere anbefalinger fra helsemyndighetene de siste ukene.

Han trekker også fram at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) nettopp ba Oslo-folket om å «puste med magen» i møte med økende smitte.

Kort tid seinere lanseres altså svært strenge tiltak mot viruset.

- Det er vingling fra regjeringens side. De må bli mye tydeligere i kommunikasjonen, fordi Støre har byttet strategi igjen og igjen. Det gjør det vanskelig for folk å henge med og vite hva de skal gjøre, legger Hoksrud til.

JULA: Jonas Gahr Støre forteller om jula og de nye corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Forstår forvirring

KrF-leder Olaug Bollestad er heller ikke imponert.

- Jeg skjønner godt hvis befolkningen blir forvirret av dette. Forrige uke sa regjeringen at vi skulle gå på julebord. Nå er det en begrensning på 10 stykker hjemme. Ser vi nå resultater av en uforberedt regjering som kommer altfor sent på banen? spør Bollestad.

- Det er bra at det kommer tiltak nå, men det burde ha kommet tiltak tidligere slik at vi kunne sluppet så inngripende tiltak, legger Bollestad til.

SV-leder Audun Lysbakken, regjeringens foretrukne partner i Stortinget, sier hans parti tar tiltakene «til etterretning»

- SV mener inngripende tiltak som disse burde behandles i Stortinget, og mener regjeringen har for vide fullmakter til å bestemme alene, sier Lysbakken.

SV-lederen vil bli involvert i krisepakkene som regjeringen lover.

- Budsjettavtalen forplikter regjeringen til å søke flertall med SV for å gjennomføre forslag som dette, sier Lysbakken.

KRITISK: KrF-leder Olaug Bollestad. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: KrF-leder Olaug Bollestad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kapasitetsproblem

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fortalte på pressekonferansen i kveld at regjeringen er svært bekymret for kapasiteten i helsevesenet. Hoksrud mener Kjerkol gjør for lite for å bedre ståa.

- Regjeringen sier rett ut at det er kapasiteten i helsevesenet som er problemet. Kapasiteten er sprengt, og intensivkapasiteten har ikke Kjerkol klart å øke. Vi foreslo i vårt alternative budsjett å øke med 50 intensivplasser. Vi er nødt til å øke intensivkapasiteten i landet vårt. Dette er alvorlig, for det er svært inngripende tiltak som regjeringen nå iverksetter på grunn av kapasitetsproblemer, fortsetter Hoksrud.

- Konkursens rand

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet umiddelbart at det vil komme krisepakker i Stortinget for å bøte for de økonomiske tapene i næringslivet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fulgte opp ved å love blant annet en utvidet kompensasjonsordning for næringslivet og penger til smittesporing og testing ute i kommunene.

Hoksrud sier store deler av serveringsbransjen kan være på konkursens rand dersom ikke regjeringen hoster opp nok penger.

- Jeg er bekymret for om disse tilskuddsordningene er gode nok. Mange jeg snakker med i næringslivet sier det er fare for konkurs dersom ordningene ikke er gode nok. Folk er bekymret der ute.

- Ta vaksinen

Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Trøen, ber alle nordmenn ta vaksinen.

- Vi står i en alvorlig situasjon og det er leit at vi igjen er der at strengere koronatiltak er nødvendig. Sykehusene står i en presset situasjon og kommunene melder om mindre kapasitet, samtidig som antall påviste tilfeller øker raskt og etterfølges av innleggelser. Dette skjer allerede før Omikron har spredt seg mye i Norge. Nå er det viktig at vi alle bidrar til at belastningen på helsetjenesten reduseres og følger de regler og anbefalinger regjeringen gir. Vaksinen er det aller viktigste tiltaket vi har. Jeg håper alle takker ja til vaksinen, og at tempoet i vaksineringen økes. Flere må få tilbud om tredje dose raskt, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer