«Roteregjering»

Regjeringsstrid om alkoholavgifter og Bondeviks knefall for Høyre om kvoteflyktninger svekker regjeringens autoritet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener «kaoskameratene» Jens Stoltenberg og Øystein Djupedal.

-  Vi vet fra før at det er uenighet innad i regjeringen om en rekke saker. Det nye er at det kommer åpent til uttrykk. Nå er det rot og åpen uenighet i regjeringen, sier Stoltenberg.

-  Erna Solberg og Bondevik har helt klart ulike oppfatninger om alkoholavgifter i Norden, sier Stoltenberg til Dagbladet.

-  Mener du at Solberg undergraver Bondeviks autoritet i denne saken?

-  Hun undergraver ikke bare hans autoritet, men også sin egen. Dermed svekker hun hele regjeringens autoritet.

Flere kvoteflyktninger

For to år siden ble antall kvoteflyktninger til Norge halvert fra 1500 til 750 hvert år. FNs høykommissær for flyktninger har anmodet Norge om å doble antall kvoteflyktninger til 1500 - uten at det har fått Solberg til å skifte mening. Både Jon Lilletun (KrF) og Olaf Thommessen (V) har sagt at Norge burde ha kapasitet til å ta imot flere kvoteflyktninger.

-  Det er åpenbart at det svir for Venstre og KrF at de for to år siden måtte stemme for en halvering av antall kvoteflyktninger til Norge. Alt dette er med på å svekke regjeringen, sier Stoltenberg.

-  Hvorfor tror du uenighetene kommer nå?

-  Jeg tror at tålmodigheten er slutt i Kristelig Folkeparti og Venstre, sier Stoltenberg.

-  Totalt knefall

Nestleder i SV, Øystein Djupedal, mener Bondevik har lagt seg på ei kompromisslinje som ligger langt fra KrFs hjerte i flyktningpolitikken. Statsministeren sier han ikke ønsker å gå inn på om Norge skal ta imot flere flyktninger.

-  Bondevik aksepterer at KrF blir overkjørt i denne saken samtidig som internasjonal solidaritet og bistand er så viktig for KrF. Dette opplever jeg som et totalt knefall for Høyre, sier Djupedal.

-  Jeg er ikke i det minste tvil om at Bondevik i sitt hjerte skulle sagt ja til den anmodningen. Jeg er skuffet over å se at han ikke vil gjøre det.

<B>KAOSKAMERATER:</B> Erna Solberg kaller regjeringsalternativet til Ap, SV og Sp for «kaoskameratene». Hvem er det som roter nå? spør Øystein Djupedal og Jens Stoltenberg.