Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rotet bort 16 milliarder

John Viktor Holten (43) fra Kristiansund har prestert å bygge opp en gjeld på formidable 16 milliarder kroner i sitt matvareselskap AmeriServe i USA. Nå er han fjernet fra sjefsjobben i selskapet der Orkla er en av eierne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjerningen av nordmannen gir gjenlyd i amerikansk presse. Orkla eier 33 prosent av Holberg Industries, som igjen eier 60 prosent av det amerikanske selskapet AmeriServe. Selskapet har distribuert mat og andre varer til 36000 restauranter i USA, Canada og Mexico, og har hatt 8000 ansatte og en omsetning i fjor på mer enn 70 milliarder kroner.

Holten hadde som målsetting å bygge opp det mest moderne og effektive distribusjonsselskapet for restaurantbransjen i USA. I fjor ble AmeriServe rangert av bladet Forbes som det 13. største privateide selskapet i USA.

Kjøpte av svigerfar

Nå omtaler Forbes John Viktor Holten som en av de største fiaskoene som har rammet restaurantbransjen i Amerika.

Holten er utdannet ved Harvard og startet Holberg Industries i 1986. Han kjøpte distribusjonsselskapet Nebco Distribution i Midtvesten av sin tidligere svigerfar for så lav pris at han kunne selge 33 prosent av aksjene til Orkla og beholde resten gratis.

Etterpå har han prestert å beholde 67 prosent av aksjene samtidig som han har latt selskapet vokse ved hjelp av stadig nye låneopptak.

- Vi har investert 292 millioner kroner i Holberg Industries, men kan ikke se at problemene i dette selskapet vil få regnskapsmessige effekter av betydning i Orkla, sier informasjonsdirektør Lisbeth Lindberg i Orkla til Dagbladet.

Orkla vil ikke kommentere hva de vil gjøre med engasjementet i Holberg Industries eller i AmeriServe.

Ny sjef

AmeriServe har levert varer til mange store fastfoodkjeder. Eierne av disse restaurantene er lite fornøyd med nordmannen etter at varene ikke lenger kommer som avtalt. Selskapet har søkt om kreditorbeskyttelse, men omtales i amerikansk presse som et konkursselskap.

Noen av de største kundene - som Taco Bell, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken og Tricon - kan komme til å overta virksomheten.

Sist fredag overtok Ronald A. Rittenmeyer vervet som styreformann og administrerende direktør i selskapet.

Anonym

John Viktor Holten var ikke tilgjengelig på telefon i går. Han skal ifølge sin sekretær være på ferie i Østerrike.

Privat skal John Viktor Holten være en heller anonym person. Han bor sammen med datteren til den norske skipsrederen Jacob Stolt-Nielsen i et stort hus med ni soverom.

leif.stang@dagbladet.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!