Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rotet bort anthrax-bakterier

Det amerikanske forsvaret innrømmer nå at de ikke vet hvor 27 potensielt dødelige biologiske prøver har tatt veien. Nå tror FBI at de kan ha funnet brevsenderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarets forskningssenter for biologiske våpen i Fort Detrick i Maryland, innrømmer nå at de mistet kontrollen med 27 potensielt farlige biologiske prøver i 1991. Noen av prøvene skal ha inneholdt mikroben som fører til miltbrann, opplyser forskere som arbeidet der da prøvene forsvant, til avisa Washington Post.

Avisa skriver også at undersøkelser som ble foretatt i 1992, avdekket at det skal ha vært foretatt ulovlige miltbrann-forsøk i helger og på kveldene på forskningssenteret.

Opplysningene står i sterk kontrast til det amerikanske forsvarets gjentatte forsikringer om at de ikke har håndtert farlige miltbrannbakterier i de siste tiårene. En forsker som jobbet der hevder at de produserte pulver med miltbrannsmitte også på 90-tallet.

De dødelige brevene som ble sendt til medlemmer av Kongressen og mediebedrifter i fjor høst, skal ha inneholdt miltbrannbakterier som er like som den hittil ukjente biproduksjonen ved Fort Detrick.

18 smittet - fem døde

18 personer ble syke som følge av miltbrannsmitte i USA, fem av dem døde.

Den ulovlige virksomheten på kvelder og i helgene, ble avslørt da en ansatt merket at noen hadde brukt utstyret etter kontortid.

En tidligere ansatt sier til Washington Post at prøvene rett og slett kan være satt feil, og at de dermed ikke har kommet ut av laboratoriet.

Men FBI jobber med en hypotese at det er en nåværende eller tidligere ansatt ved Fort Detrick kan ha stått bak miltbrannbrevene. Mistanken blir ikke svekket av at det nå avsløres at dødelige miltbrannbakterier har forsvunnet fra forskningssenterets laboratorier.

Hverken forsvaret eller FBI ønsker å kommentere opplysningene overfor Washington Post.

Opplysningene om bakteriene på avveie kommer fram i et søksmål som egypteren Ayaad Assaad har anlagt mot det amerikanske forsvaret. Egypteren ble sparket i 1997, som følge av nedbemanning ved forskningssenteret.

Det som gjør saken ekstra ille for det amerikanske forsvaret, er at USA i 1972 undertegnet en internasjonal konvesjon som forbyr forskning på offensive biologiske våpen

Det er foreløpig ukjent om miltbrannbakteriene som forsvant fra Fort Detrick, er av samme type som ble funnet i de dødelig brevene som skremte USA og resten av den vestlige verden i høst.

Men ansvarlige ved fort Detrick har tidligere innrømmet at de har forsket på samme type miltbrannbakterie som ble funnet i brevene.

FBI tror de har løsningen

CNN melder i kveld at en kilde i FBI forteller at de nærmer seg en løsning på mysteriet bak miltbrannbrevene.

Et gjennombrudd kan komme allerede denne uka, skriver CNN.

Etterforskerne har trolig funnet hvilke laboratorier som har hatt akkurat denne miltbrannbakterien i bruk, og forskere i både USA, Canada og Storbritannia har vært avhørt.

Problemet er å finnet ut hvem av de som har jobbet der som faktisk sendte de dødelige brevene med miltbrannsmitte. Nå kan de ha funnet personen, eller gruppen, som sendte dem.

Les hele historien i Washington Post.

Les hele historien på CNN.

<B>BAKTERIER PÅ AVVEIE: Bildet er fra Fort Detrick, på 50-tallet, da USA offisielt forsket på offensive biologiske våpen. Nå kommer det fram at det ble forsket på blant annet livsfarlige miltbrannbakterier også på 90-tallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!