Rotet med skatt og regnskap

Det er ikke første gang det stormer rundt Terje Rød-Larsen. Han har lenge hatt dårlig hukommelse når det gjelder inntekt og regnskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 1997 var Terje Rød-Larsen den første som fikk telefon fra Norges nye statsminister med spørsmål om han ville bli statsråd. Thorbjørn Jagland ville ha vennen hjem fra Midtøsten. Rød-Larsen sa ja og ble planleggingsminister. Aftenposten beskrev ham som «en kreativ entrepenør». De skrev også at de som kjenner Rød-Larsen, hadde problemer med å forestille seg at han kunne være en ryddig sjef i departementet.

Det tok ikke lang tid før de fikk rett.

Fiskerot i Finnmark

I november avslørte bladet Fiskaren at den nye superstatsråden sammen med statsråd-kollega Gudmund Hernes hadde vært med på å starte bedrift i Finnmark. Fiskeeventyret FIDECO endte med at 80 millioner kroner gikk tapt. Selv sa Rød-Larsen at han bare hadde vært med på avviklingen av bedriften fordi han ble spurt om det. Men det tok en knapp uke før han ble avslørt i løgn: Rød-Larsen hadde flere fingre med i spillet om FIDECO. Blant annet var han markedsdirektør i bedriften i et år. Han var også styreleder i Fafond, FIDECOs største aksjonær.

Som styreleder i Fafond glemte Terje Rød-Larsen å sende inn lovpålagt årsregnskap til fylkesmannen. År etter år var regnskapene så forsinket at fylkesmannen måtte purre for å få dem.

Og det stoppet ikke der:

Rød-Larsen var daglig leder i Fafo, som glemte å sende inn årsregnskaper til departementet. Regnskapene uteble. Til slutt måtte Kirke- og Undervisningsdepartementet ta direkte kontakt og be om at regnskapene ble innlevert.

Dårlig hukommelse

Selv husket Rød-Larsen svært dårlig. Dagbladet måtte spørre ham flere ganger før han innrømmet at Fafo hadde vært forsinket med regnskap.

Men så kom avsløringene som førte til at superstatsråden måtte finne seg noe nytt å gjøre:

Mens Rød-Larsen var styreleder og avviklet skandaleselskapet FIDECO i Finnmark, solgte han aksjer i selskapet for gode penger. Stat, kommune og andre som hadde investert i FIDECO, tapte millioner.

Etter hvert kom det frem at Rød-Larsen tjente 600 000 kroner på en opsjonsavtale. Selv husket Rød-Larsen bare at han tjente 100 000. Pengene ble ikke beskattet som inntekt, men som kapital. Den lille forskjellen utgjorde 180 000 kroner i Terje Rød-Larsens favør.

Men innrømmelser sitter langt inne hos Rød-Larsen. Selv ville han ikke be om at selvangivelsene hans ble gjennomgått på nytt. Dét måtte han presses til av Jagland.

Fikk bot

I slutten av november 1996, en drøy måned etter at han ble minister, måtte Terje Rød-Larsen gå av på grunn av skattesnusk. Økokrim ble koblet inn i saken og ila ham et forelegg på 50 000 kroner.

Rød-Larsen innrømmet ingenting. I stedet ba han flere ganger om å få fornyet fristen for å akseptere forelegget. Først i april vedtok han boten på 50 000 kroner.

Skyld innrømmet han likevel ikke.