MER FLEKSIBILITET: Venstre vil sikre fortall for mer fleksibilitet og mer midlertidighet, lover Sveinung Rotevatn i arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget.Foto: Eirik Kopperud Edh
MER FLEKSIBILITET: Venstre vil sikre fortall for mer fleksibilitet og mer midlertidighet, lover Sveinung Rotevatn i arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget.Foto: Eirik Kopperud EdhVis mer

Rotevatn redder arbeidsministeren

Venstre vil svekke arbeidsmiljøloven, men stramme inn tjenestemannsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tross massive protester fra fagbevegelsen får regjeringen flertall i Stortinget før økt fleksibilitet og mer midlertidighet. Det vil Venstre sørge for.

- Venstre er mest opptatt av de 650 000 personene som ikke streiker, og som i dag ikke har jobb. Hovedmålet med lovendringen er å gjøre noe for dem. Regjeringen tar problemet på alvor, og peker ut en god retning. Men noen endringer kan det bli i Stortinget, sier Venstre-representant Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Støtter økt midlertidighet At en samlet fagbevegelse har gått mot forslagene om økt midlertidighet, får ikke Rotevatn til å endre syn.

- Jeg forholder meg til det programmet jeg er valgt inn på, og på fakta og gode argumenter. På noen områder har fagbevegelsen gode argumenter. Men det kommer ikke an på hvor høyt en roper, sier Rotevatn.

Protestene gjode heller ikke synlig inntrykk på arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Dagbladet møtte arbeidsministeren kort tid etter han hadde holdt sikkert appell, og blitt buet ut av et titusentall fremmøtte på Eidsvolls plass foran Stortinget.

- At vi har ulike meninger i et demokrati, sånn har det alltid vært, og sånn vil det forbli, sier han.

Nødvendige endringer - Jeg har lagt fram det jeg mener er helt nødvendige endringer i norsk arbeidslivslovgivning. Det er bra for en enkelte arbeidstaker og den enkelte tillitsvalgte å desentralisere makt fra Oslo. Det gir den enkelte arbeider og tillitsvalgte større mulighet og frihet til å påvirke sin arbeidstid, og finne løsninger sammen med sin virksomhet, sier Eriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg mener jeg det er bra å forsøke å skape en arena for alle dem som står utenfor arbeidslivet. I dag har vi 70 000 unge under 30 år, som står utenfor. De må få prøve seg på innsida, sier han.

Forsiktig oppmyking Frp-statsråden står fast på at endringene regjeringen foreslår, bare en en forsiktig oppmykning. Med liberaliseringen, følger begrensninger som skal hindre frislipp.

- Vernebestemmelsene i loven ligger fast med mitt forslag. Det blir ikke mer arbeidstid, mer overtid, eller mer søndagsjobbing, sier han.

STORSTREIK LO, UNIO og YS sto bak en to timer lang politisk streik mellom klokka 14 og 16 i dag. I Oslo møtte streikende opp til appeller foran Stortinget.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORSTREIK LO, UNIO og YS sto bak en to timer lang politisk streik mellom klokka 14 og 16 i dag. I Oslo møtte streikende opp til appeller foran Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det blir adgang til å jobbe mer og oftere overtid og på søndager, så lenge det ikke går ut over totalrammen i løpet av et år - den rammen ligger fast.

Reverseres i 2017? Fra talerstolen varslet både Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken at alle regjeringen endringer, om de vedtas, står for fall dersom det blir regjeringsskifte i 2017.

Eriksson vil ikke mene noe om utspillene, men sier:

- Jeg og regjeringen gjør disse endringene for å ruste Norge for framtida. Hvis endringene viser seg å fungere bra og skape konkurranse næringsliv, skape trygge arbeidsplasser og trygghet og økt mulighet for å påvirke sin egen arbeidsdag for folk flest, så tror jeg endringene står seg.

Endre tjenestemannsloven Venstre støtter altså regjeringens forslag om generell adgang til midlertidige ansettelser. I en del sektorer i staten, som ved universiteter og høyskoler, er det imidlertid svært høyt omfang av midlertidige stillinger.

Her er det tjenestemannsloven som gjelder. En bedre samordning mellom arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven kan derfor bli en del av forhandlingene i Stortinget.

Akademikerne har i komitehøring i Stortinget gjort det klart at endringer i arbeidsmiljøloven forutsetter at det også gjøres endringer tjenestemannsloven. De vil innskrenke dagens fireårsregel for midlertidighet, til tre år.

Staten versting - Det er staten som er verstingen i midlertidighet, og tilsetting i staten er regulert av tjenestemannsloven. Derfor må Stortinget nå se på privat og statlig sektor i sammenheng, slik at lovgivningen blir likere, sier leder i Akademikrne, Knut Aarbakke, i en pressemelding.

Han viser til at bruk av langvarig midlertidighet er spesielt stor i universitets- og høgskolesektoren, der ca. 20 prosent av de vitenskapelig ansatte ikke har faste stillinger. Ved visse institusjoner er andelen helt oppe i 30 prosent.

Løsarbeidere - Vi kommer ikke til å nå regjeringens mål om å utvikle verdensledende universitets- og forskningsmiljøer med dagens mange løsarbeidere. Derfor er det viktig at Stortinget tar grep nå, sier Aarbakke. 

Venstre vil sikre flertall også for nye regler for overtids- og søndagsarbeid. Rotevatn er enig med Høyres Stefan Heggelund i at det har versert mye uriktig om endringene.

Direkte feil - Det som har stått på en del løpesedler om dette, er direkte feil, særlig om arbeidstid og søndagsjobbing, sier Rotevatn.

FORKLARTE Arbeidsminister Robert Eriksson forklarte bakgrunnen for endringen i arbeidsmiljøloven, men ble møtt av buing. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARTE Arbeidsminister Robert Eriksson forklarte bakgrunnen for endringen i arbeidsmiljøloven, men ble møtt av buing. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kritikere av streiken har kalt grunnlaget for streiken skremselspropaganda. De foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven er langt fra noe frislipp, men utgjør en viss oppmykning av loven, er argumentet.

Til denne argumentasjonen sier Ap-leder Jonas Gahr Støre:

- Det er en slående evne til å underkjente folk og deres reaksjon. Hver og en av de som er her, har gått hit av fri vilje, fordi de er engasjert.

- Bør lytte og snu - Denne regjeringen har vist en ganske positiv side, og det er den at de lytter til folkets reaksjon. Jeg tenker på reservasjonsretten, og nå antydninger på statlig eierskap.

De bør lytte i dag også, for de som kommer hit er opptatt av trygghet for egen jobb, men også kvaliteten på tryggheten i arbeidslivet. Jeg tror de som er her i dag, alle er enig i at vi står foran nødvendige omstillinger, men at vi får til det med trygghet i arbeidslivet, uker mer midlertidighet og utrygghet.

- I Norge er det omlag 10 prosent midlertidige, i Sverige er det 20 prosent, og de har tre ganger så mange arbeidsledige. Generell tilgang til midlertidige, er i utgangspunktet en svekkelse av prinsippet om fast ansettelse, sier Ap-ledere, som mener arbeidstakernes trygghet svekkes med de foreslåtte endringene.