Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-kilder til Dagbladet:

Rotevatn svekket av Trines fall

Guri Melby skal være klar som ny kunnskapsminister, men rivningene fortsetter i Venstre. Flere er rasende over hets mot Trine Skei Grande. - Det tar kaka, sier Carl-Erik Grimstad.

«Det er mulig å styre Italia. Men det er bare helt meningsløst». Trine Skei Grande siterte Benito Mussolini da hun i et intervju med VG i går fortalte at hun akter å trekke seg som Venstre-leder og kunnskapsminister.

- Med både anonyme og åpne kilder som er ute, har jeg nå kommet til at det beste er om noen andre slipper til. Det har vært viktigere for mange å være mot noen enn å være for noen. Slik kan vi ikke fortsette, sa Grande.

Seinere fulgte hun opp med en melding til Venstres medlemmer, der hun slo fast at hun med sin avgjørelse håper å bidra til ro i partiet.

- Kupp

For det har vært alt annet enn ro i Venstre de siste månedene. Løsningen som Trine Skei Grande og valgkomiteen håpet skulle samle partiet – at hun fortsatte på toppen med partilederaspirantene Sveinung Rotevatn og Abid Raja som nestkommanderende – ble ingen samlende løsning.

Internt i Venstre var kritikken av Grande skarp og tonen krass. Venstre-lederen ble blant annet beskyldt for å stå bak en udemokratisk prosess som sender Venstre over stupet.

Mye av kritikken har kommet i en intern Facebook-gruppe for Venstre-medlemmer, som Dagbladet har fått tilgang til.

- Når nær sagt alle peker på nye koster, spesielt leder og ledelse, så blir jeg noe så sjeldent som irritert når dette så åpenlyst blir kuppet, skriver en lokalpolitiker i gruppa med klar adresse til Grande.

- Sorg og sjokk

Espen Ophaug fra Oslo Venstre, som i en årrekke har vært blant Trine Skei Grandes aller nærmeste støttespillere, sier han reagerte med sjokk og sorg da nyheten om partilederens avgang kom.

- Det kom kanskje ikke overraskende når vi tenker på presset som Trine har vært utsatt for. Jeg har vært imponert over at hun orket å stå i dette vanvittige trøkket. Det er utrolige karakteristikker som har haglet hennes vei, sier Ophaug.

Han er medlem av Venstres valgkomité, som nå skal gå i gang med en ny innstilling foran landsmøtet som inntil videre er planlagt å bli avholdt 17. -19. april.

SKRYT: Abid Raja og Trine Skei Grande har en historie med uenigheter og åpne krangler i partiet, men snakker nå varmt om hverandre. Video: Nina Hansen. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

- De som trodde hun gjorde dette for sin egen del, har ikke skjønt mye av Trine. Hun har alltid satt partiet foran seg selv, sier Ophaug.

Han sier det i praksis ble umulig for Trine Skei Grande å bli værende som partileder når innstillingen fra valgkomiteen ble mottatt som den ble.

- Jeg synes det har vært uvirkelig å se på alt som er skjedd og alt som er sagt. Det er skapt et bilde av en Trine som jeg ikke kjenner meg igjen i.

- Fortjener å bli trodd

Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum håper partiet tar det Grande sier til seg.

- Trine fortjener å bli trodd på at hun har stått på av hensyn til helheten i Venstre og i håp om å finne en etterfølger som skulle være mest mulig samlende, sier Dørum.

Den tidligere Venstre-lederen sier det slett ikke er nytt med utfordringer og motstand i partiet, men framholder Grandes samlende rolle i Venstre.

- Hun har politisk sett stått plassert slik at hun har samlet ulike meninger og synspunkter i Venstre. Det har vært hennes styrke, og det er ikke på grunn av det at hun har fått kritikk, påpeker han.

-Uverdig

Det er ikke bare i interne fora på nettet at temperaturen i Venstre har vært høy. Langt inn i valgkomiteen gikk misnøyen med ledervalgprosessen som til de grader sporet av i dagene etter at den enstemmige innstillingen ble presentert i forrige uke.

Valgkomiteens Trond Åm tok bladet fra munnen i et intervju med Dagbladet i går. Han mener prosessen har vært stygg og sier sårene vil prege partiet i lang tid framover.

- Spillet og lekkasjene for å presse henne ut har vært uverdig, og tjener ikke partiet. Men det har lyktes de som har plantet lekkasjer, å framstille bakgrunnen på en måte som ville gjøre det vanskelig for henne å lede partiet framover, nesten uansett hvordan bildet hadde blitt korrigert etterpå, sier han.

Åm får støtte av Arjo van Genderen, fylkesleder i Viken Venstre og medlem av valgkomiteen:

- Det har ikke bare vært lekkasjer, det har vært komplette pakker med påstander som har klart vært ment å skape drama og splid. At det tas for god fisk, er merkverdig, sier han til Dagbladet.

- Hets som tar kaka

Carl-Erik Grimstad, stortingsrepresentant i Venstre, har lenge engasjert seg i tematikken om hatefulle ytringer og utga i 2008 boka «Privatlivets ufred».

- Jeg har lest mye ekkel hets på nettet, men må si at det Trine er utsatt for tar kaka. Det er nesten ufattelig å skulle leve med så mye hat over så lang tid, sier Grimstad.

På spørsmål om den belastende omtalen i interne Venstre-forum kan ha medvirket til at Skei Grande trakk seg, svarer Grimstad:

- Dette er bare den øverste delen av isfjellet. Nedover i det dype laget av sosiale medier har nok Trine opplevd et helt annet bunnskrap, som trekker med seg et klima av ekle formuleringer som ingen politiker bør oppleve, sier han.

HOLDT I MØRKET: - Jeg ble overrasket, og ble informert gjennom mediene, bekrefter nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, etter det ble kjent at leder Trine Skei Grande går av som leder i partiet. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Venstre-representanten tror summen av påkjenninger førte til at Trine Skei Grande til slutt ikke orket mer.

- Det ble jo kjent at mange av våre fylkeslag ønsket at hun skulle trekke seg. Da det lakk ut, ble det opprør i rosenes leir. Så utnevnte hun både Sveinung og Abid som statsråder. Et smart grep, men kanskje i overkant dristig. Som kunne slå tilbake på henne, noe det vel også gjorde, sier Carl-Erik Grimstad.

Har mistanke

Verken van Genderen eller Åm vil overfor Dagbladet peke ut den eller de som de mener er ansvarlig for lekkasjene.

På direkte spørsmål fra Dagbladet om han har gjort seg noen tanker om hvilket miljø lekkasjene har kommet fra de siste dagene, svarer Espen Ophaug kort og godt: «Ja».

- Hvem sikter du til?

- Det vil jeg ikke kommentere all den tid jeg fortsatt er medlem av valgkomiteen, sier han

Andre Venstre-kilder Dagbladet snakker med, peker på kretsen rundt Rotevatn som ansvarlig i denne siste runden, selv om det påpekes av flere at valgkomiteen har «lekket som en sil».

Svekket Rotevatn

Kildene i Venstre som holder Rotevatns krets ansvarlig for lekkasjene fra valgkomiteens arbeid, mener hans kandidatur som Venstre-leder ved dette er svekket.

Dagbladet kjenner til at flere av Rotevatns støttespillere ikke hadde gitt opp å overtale ham til å stille som motkandidat til Grande på landsmøtet. Men etter det Dagbladet forstår skal han selv gjentatte ganger ha avvist at noe slikt var aktuelt.

Sveinung Rotevatn vil selv ikke kommentere påstandene om at lekkasjene i valgkomiteen kan ha kommet fra ham eller hans krets.

- Det er ikke helt enkelt å forholde seg til hva anonyme kilder mener om beveggrunnlaget til andre anonyme kilder, sier Rotevatn.

Om Rotevatns kandidatur av enkelte framstår som svekket, oppgis det motsatte å være tilfellet for Abid Rajas del. Den nybakte kulturministeren som lenge er blitt betraktet som en solospiller i Venstre og som gjentatte ganger har vært i klinsj med Trine Skei Grande, har i det siste framstått som lojal overfor partilederen. Det har overrasket mange positivt, hevdes det.

Melby seiler opp

Rotevatn og Raja er de to fremste favorittene til å overta for Trine Skei Grande, men de er ikke uten utfordrere.

Næringsminister Iselin Nybø steg i går fram som Venstres ledende statsråd i kraft av sin ansiennitet i regjering og kan ikke avskrives i en ny lederkabal.

Og fra Stortinget kan enda en outsider komme. Det dreier seg om Guri Melby, som har hatt en rekke framskutte verv i Venstre og som i en årrekke var blant Trine Skei Grandes fremste støttespillere.

Melby seiler opp som storfavoritt til å overta som kunnskapsminister etter Grande, en post hun trolig vil bli utnevnt til allerede i morgen. Ifølge TV 2 hadde hun samtaler på Statsministerens kontor allerede onsdag og er klar som ny Venstre-statsråd.

Fra posisjonen som kunnskapsminister kan hun bli å regne med i lederkabalen også, ikke minst fordi hun av flere vil kunne oppfattes som en samlende figur i Venstre.

Et døgn etter at Trine Skei Grande varslet gjennom VG at hun trakk seg, gir stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad denne situasjonsrapporten fra Venstre-land:

- Så trist det enn må føles for Trine, så tror jeg det mottas med lettelse i partiorganisasjonen. Personlig skulle jeg gjerne ønsket meg henne i en fortsatt framskutt posisjon, sier han.

Hele Norges coronakart