HELIKOPTER STYRTET: Et helikopter med 13 personer ombord har styrtet ved Turøy i Hordaland. 11 personer er funnet omkommet, og politiet frykter at alle omkom i ulykka. Foto: Vegard Jostein Turøy
HELIKOPTER STYRTET: Et helikopter med 13 personer ombord har styrtet ved Turøy i Hordaland. 11 personer er funnet omkommet, og politiet frykter at alle omkom i ulykka. Foto: Vegard Jostein TurøyVis mer

Rotoren kom flyvende mot ham: - Vi løp for livet

Anton Magne Turøy og kona var vitne til hele ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et helikopter har styrtet på holmen Litleskori på Turøy i Fjell kommune i Hordaland. Det var på vei hjem fra Gullfaks-feltet med 13 personer om bord, bekrefter Statoil overfor Dagbladet.

Selve helikopteret er totalhavarert, og politiet har slått full katastrofealaram.

11 av personene om bord var Statoil-ansatte, og av de 13 om bord var 11 nordmenn, én britisk statsborger og én italiensk statsborger.

Dagbladet reporter på stedet, Leif Stang, får opplyst av politiet at de omkomne er funnet ved vraket på land og i sjøen og at politiet frykter at alle personene om bord omkom.

- Rotoren kom flyvende mot oss Vrakrester er funnet på Litleskori og under vann, ca. 20 meter fra land. Hovedredningssentralen bekrefter overfor Dagbladet at rotoren er blant delene som er funnet på land, og Kystverket har satt inn et fly med varmesøkende kamera i redningsarbeidet.

Turøy, som ligger ute i havgapet, kan kalles siste stopp før Nordsjøen. Lokalbefolkningen er vant til å høre helikoptre i skytteltrafikk fra og til oljeplattformene.

Men i dag møtte et forferdelig syn dem. Anton Magne Turøy og kona var vitne til hele ulykken. De sto på Turøy-brua bare et par hundre meter fra ulykkesstedet da de først hørte den vanlige helikopterlyden, og så et voldsomt smell.

Han er vant til å høre helikopterlyder, og ser derfor ikke alltid opp mot himmelen når de kommer flyvende. Men denne gangen gjorde han det.

- Helikopteret styrtet ned i en holme, og rullet så videre ned i sjøen. Det rullet så masse tykk svart røyk opp fra holmen, og ut fra røyken kom deler og hele rotoren flyvende mot oss, sier Turøy, som var vitne til at rotoren holdt seg lenger oppe i lufta enn det selve helikopterhuset gjorde.

- Vi sprang - Rotoren fløy en annen vei, og landet et stykke lenger borte fra holmen. Den kom også mot oss, og vi løp for livet, sier han.

- Vi sprang, og vi var heldige som ikke ble truffet, sier Turøy.

Turøy sier at han ringte politiet rett etter at han så at helikopteret hadde styrten og falt ut i sjøen, mens noen deler av det lå igjen på land.

- Jeg ringte politiet, men mange på øya hadde sett ulykka før meg, og allerede ring dem. Jeg er imponert over hvor kjapt redningsmannskapet og folk på øya her var på stedet, sier han.

Ektemannen løp ut i tjeneste - Vi hørte et forferdelig smell, ut ukjent smell. Først trodde jeg det var et fly, sier Maibel Mæland, som sammen med ektemannen satt i utestua i Kopervik og bevitnet at svart tykk røyk veltet opp var fra holmen Litleskori lenger ute i havgapet.

Mælands ektemann jobber i brannvesenet som brannmann, da han så ulykka, løp han rett ut i tjeneste.

- Min mann er der ute nå. Han skal være der ute å hjelpe til så lenge han må, sier Mæland, som er svært rystet over det hun bevitnet.

- Det så grusomt ut - Vi bor slik til her ute at helikopter flyr rett over hustaket hver eneste dag. Vi reagerer ikke på lyden, men dette helikopteret må ha kommet fra Nordsjøen, fordi vi ikke hørte lyden over hustaket før vi hørte smellet, sier Mæland, som sier at helikopteret må ha delt seg.

- Det brente flere steder ute i havgapet, sier Mæland, som gråter og sier at hun tenker på hvor fordelig dette må være for de pårørende.

- Det så helt grusomt ut. Jeg tenker bare på de etterlatte som stod og ventet på sine, sier Mæland.

- Blåser kraftig Dagbladets reporter Leif Stang er på plass ved ulykkesstedet ved Turøy.

- Det er veldig mye aktivitet her. Det er mange helikoptre i lufta, båter på sjøen og ambulanser på stedet, rapporterer Stang.

Han sier det blåser kraftig sørvestlig vind på stedet.

- Jeg hørte et enormt smell. Jeg så ikke selv da det datt ned, men hørte en rar lyd, og så kom smellet, sier en kvinne som hørte styrten til BT.no.

- Forferdelige meldinger om helikopterstyrten ved Sotra. Jeg holdes løpende orientert om redningsarbeidet, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.