FRYKTER SPREDNING: Rundt 200 personer er blitt syke av det helsepersonell frykter kan skyldes «rotte-feber», i Kerala-provinsen, sør i India. Bildet er noen år gammelt, men også den gangen ble store mengder rotter drept for å unngå spredning av sykdom. Arkivfoto: Epa / Scanpix
FRYKTER SPREDNING: Rundt 200 personer er blitt syke av det helsepersonell frykter kan skyldes «rotte-feber», i Kerala-provinsen, sør i India. Bildet er noen år gammelt, men også den gangen ble store mengder rotter drept for å unngå spredning av sykdom. Arkivfoto: Epa / ScanpixVis mer

«Rotte-feber» truer tusenvis etter flom i India

Flere hundre personer fryktes smittet. Har voldsomme smerter og feber.

STORE ØDELEGGELSER: Flyfoto viser de store ødeleggelsene i den sørlige provinsen Kerala. Foto: Sivaram V / Reuters / Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Flyfoto viser de store ødeleggelsene i den sørlige provinsen Kerala. Foto: Sivaram V / Reuters / Scanpix Vis mer

Siden starten av august har Kerala-provinsen, helt sør i India, vært rammet av et voldsom regn og flom. Mer enn 500 personer er døde på grunn av uværet, men nå rammer enda en katastrofe innbyggerne i provinsen, melder både Al Jazeera, Reuters og flere andre medier.

Nå er det «rotte-feber» som skaper problemer. Ni personer skal være døde, men det fryktes at tallet er høyere, ifølge Reuters. Minst 200 personer skal ha kommet til sykehus med samme symptomer: Høy feber, voldsomme muskel- og magesmerter, kvalme og oppkast.

- Disse folkene er syke på grunn av flommen. Rotta er årsaken, derav navnet «rotte-feber», sier Rajeev Sadanandan, sjefsekretær ved helsedepartementet i Kerala, ifølge Al Jazeera.

Flere sykdommer

Helseministeriet i regionen begynte allerede i august å dele ut forebyggende medisin for å unngå utbrudd av «rotte-feber» og andre vannbårne sykdommer som kolera og tyfus.

Ikke bare rotter, men også andre dyr kan være bærere av sykdommen. Sadanandan nevner både kyr og hunder.

- Når de blir smittet, vil urinen deres være bærer av bakterien. Mange av de smittede dyrene var infisert og døde under flommen. Derfor er bakterienivået i vannet høyt, sier sekretæren.

Enorme ødeleggelser

Flommen har allerede skapt store problemer for provinsen. I tillegg til de over 500 som døde av flommen, ble over en million mennesker tvunget på flukt fra hjemmene sine. En rekke hus, veier, broer og dyrket mark ble ødelagt.