Rottedans på Karl Johan

Uanfektet av nye fjes på Stortinget et kvartal unna piler de langs brusteinen. En slank Rattus Norvegicus smyger seg opp beinet på en av benkene ved Spikersuppa, sulten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved morgengry og skumring popper de fram fra jordhullene ved hekken bak den dueskitbombede Henrik Wergelands rygg, og for Bjørnsons og Ibsens tomme åsyn.

Her jobbes det for maten. Som roboter piler de først til venstre, så til høyre. De beveger seg lynhurtig. Plutselig myldrer de. Ti-tjue rattuser er løs rundt Spikersuppa - rottesuppa - på jakt etter føde.
Menyen er identisk med mange av byfantenes. Det er selvbetjening ved de kommunale søppeldunkene langs Karl Johan.

Pølse og burger

Fra benkeryggen tar Rattus sats, treffer luka, ramler ned i dunken, og fortærer pølsesnabber og halvspiste cheeseburgere, kastet av beduggede diskogjengere som plutselig fikk taxi.

Opptatt, her? Rattus biter sine knudrete kinntenner sammen, og jager over fire meter brustein til neste søppeldunk. Fort, fort forbi benken hvor det sitter en eldre herremann.

Bellona-Hauge runder Spikersuppa i sin gule propellbil, og Øystein Hedstrøm piler forbi med hodet boret inn i aftenavisa. Selv ikke disse enser skadedyrenes invasjon av Karl Johan.
Kanskje anses den brune som harmløs, i motsetning til den svarte, kjent for sitt bidrag til svartedauden.

Rotteår?

- Rotter er et byfenomen, opplyser fungerende byveterinær Kjetil Berg og gir kombinasjonen av mobile gatekjøkkener og tettheten av fulle folk nattetid skylda for at fenomenet er konsentrert rundt Spikersuppa.

Profittjagende dommedagsprofeter i et av byens større skadedyrforkjemperfirmaer har anslått at 400000 rotter holder hus i Oslo.

At det ikke er rotteår, understreker så vel miljøetat som vann- og avløpsverk.

Dagen etter Dagbladets forespørsel sitter likevel to karer iført regnfrakk og støvler på huk ved Wergelands hekk. De har fylt jordhullene med gift.
Ingen rotter piler langs brusteinen. Det er ennå tre timer til middag.