MÅKEBRÅK: Etter en måkefamilie slo seg ned på verandaen til Åshild Beate Olsen, har det vært vanskelig for henne og sønnene å oppholde seg der. Da Agderposten omtalte saken, fikk hun groteske tips til hvordan hun skulle håndtere problemet.  Foto: Agderposten/Privat
MÅKEBRÅK: Etter en måkefamilie slo seg ned på verandaen til Åshild Beate Olsen, har det vært vanskelig for henne og sønnene å oppholde seg der. Da Agderposten omtalte saken, fikk hun groteske tips til hvordan hun skulle håndtere problemet. Foto: Agderposten/PrivatVis mer

«Rottegift», «Ta og skyt dem», var tipsene Åshild fikk da tre måkeunger bosatte seg på verandaen hennes

- Helt forferdelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har to barn, og både jeg og dem syns det er skummelt å gå ut på verandaen, sier Åshild Beate Olsen til Dagbladet.

Hun hadde gledet seg til å tilbringe late sommerdager på verandaen i Grimstad, men etter at en måkefamilie slo seg ned på verandaen hennes er det ikke lenger like hyggelig å oppholde seg der.

Det var Agderposten som først omtalte saken.

- Det er tre måkeunger som er her, og foreldrene blir veldig sinte hvis vi går ut av huset. Jeg har prøvd å ringe dyrlege, viltnemnda og politiet, men jeg får bare til svar at det visstnok ikke er noen i hele Norge som tar seg av fugler, sier hun.

Tobarnsmora stilte derfor opp til et intervju i Agderposten, for å få tips til hva hun kunne gjøre. I kommentarfeltet under artikkelen fikk hun derimot tips hun ikke har tenkt å teste.

«Rottegift?», «Loff og rødsprit så er du kvitt dem», «Ta og skyt dem. Så enkelt kan det gjøres, og effektivt er det også», var blant kommentarene under avisartikkelen, ifølge avisa.

- Utbredt forakt for måker - Jeg syns det er helt forferdelig at folk kan skrive noe sånt. Det er ikke dyras feil at de har endt opp der. Jeg ville aldri ha skada dem. Hensikten min var bare å få hjelp til å flytte dem, sier Olsen.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH reagerer sterkt på tipsene Olsen har fått. Nå ber leder i NOAH, Siri Martinsen, det norske folk om å skjerpe seg.

- Det er en utbredt forakt for måker i Norge. Nå må nordmenn skjerpe seg, sier hun.

Hun mener media har en del av skylda.

- Dessverre driver en del redaksjoner sensasjonsjournalistikk som stigmatiserer disse dyrene. Man beskriver dem som frekke, mannevonde og farlige. Det stimulerer til ytterligere hets fra publikum, og oppfordrer til slike handlinger. Det de gjør er bare å prøve å verne ungene sine en kort periode i hekketida. Det er de nødt til for å kunne beskytte disse hjelpeløse barna, sier hun.

- Helt ufarlige Hun mener kommentarer som nevnt over kan potensielt være straffbare.

MÅKEUNGER: En måkefamilie har slått seg ned på verandaen til Åshild Beate Olsen. Foto: Privat
MÅKEUNGER: En måkefamilie har slått seg ned på verandaen til Åshild Beate Olsen. Foto: Privat Vis mer

-  Det er ulovlig å oppfordre til brudd på dyrevelferdsloven. Sånn sett kan den typen ytringer være grunnlag for politianmeldelse.

Martinsen forteller at de hvert år anmelder flere saker der måker er involvert hvert år.

- Det er ulike saker hvor måker har blitt drept på ulovlig vis, ved at man for eksempel slår i hjel, forgifter eller skyter med luftgevær, sier hun, og legger til:

- Det er fult mulig å være skånsom i håndteringen av ville dyr, og å finne løsninger som ikke skader dem. Måker er helt ufarlige for oss mennesker.

Rettslig sett Det følger av skadefellingsforskriften at hettemåker, fiskemåker og gråmåker kan felles uten særskilt tillatelse hele året av eier når disse gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på hus og hage.

Bestemmelsen er dels overlappende med naturmangfoldsloven § 15, som forbyr at dyr påføres unødig skade og lidelse. Bestemmelsene skal nå revideres, med hensyn til fuglelivet.

Ved flere tilfeller har bestemmelsen blitt overtrådt ved at hekkeplasser er forsøkt tildekket med fiskegarn som fuglene har satt seg fast i og dødd.

- Den normale tolkningen av loven er at når måkene begynner reirbygging og egglegging, er det mer fritt fram å gjøre tiltak for å hindre dem å etablere seg. Nå i hekkeperioden, er det ikke anledning til å fjerne egg og reir, sier Nils Kristian Grønvik, jurist i Miljødirektoratet, som har skrevet artikkelen «Måker som bråker - kan de avlives?».

- SKUMMELT: Olsens to sønner tør ikke å oppholde seg på verandaen. Foto: Privat
- SKUMMELT: Olsens to sønner tør ikke å oppholde seg på verandaen. Foto: Privat Vis mer