Rottehjerne-forskning ble gatedop

Har ført til flere overdoser i USA.

FORSKNINGEN BLE UTNYTTET: En amerikansk forsker fortviler over at hans studier av rottehjerner blir utnyttet til å produsere gatedop. (Foto: AFP PHOTO/CRS BOURONCLE)
FORSKNINGEN BLE UTNYTTET: En amerikansk forsker fortviler over at hans studier av rottehjerner blir utnyttet til å produsere gatedop. (Foto: AFP PHOTO/CRS BOURONCLE)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En amerikansk forsker fortviler nå over at rottestudiene hans har funnet veien til narkotikamarkedet og blitt det nye gatedopet. Det melder AP, som har snakket med forskeren, David Nichols.

Overdoser Nichols forsker på hvordan psykedeliske stoffer fungerer i rottehjerner, men for tiden er han hjemsøkt av hvordan mennesker har kapret arbeidet hans for å lage gatedop, som også har ført til overdosedødsfall.

- Du prøver å jobbe for noe godt, og så blir det undergravd på en måte. Jeg prøver å ikke tenke på det, sier Nichols.

Vil kurere parkinson Nichols lager kjemikaler omtrent lik ecstasy og LSD, men som er ment til å bidra til å forklare hvordan deler av hjernen fungerer.

Da han publiserte resultatene for andre forskere, håpet han på at hans arbeid en dag vil føre til nye behandlingsformer av depresjon og  parkinsons sykdom.

Men Nichols sine funn har dessverre ikke blitt værende i rent vitenskapelige kretser.

Personer med labratorium tilgjengelig har utnyttet studiene til å lage billige narkotiske stoffer.

Snakker ut Nå snakker den 66 år gamle lederen av farmakologiavdelingen ved Purdue University ut i et av verdens mest pretisjetunge vitenskapelige tidsskrifter, Nature, for å beskrive en etisk kamp sjelden diskutert av hjerneforskere.

- Du kan ikke kontrollere hva folk gjør med det du publiserer, men ja, jeg tok det personlig, sa han i et telefonintervju, ifølge Yahoo News.

Han føler at hans kamp kan sammenlignes med kampen oppfinnerne av maskingevær må ha hatt. Geværet dreper noen, selv om man ikke direkte er skyldig i dødsfallene.

Føler skyld Nichols har forsket på de psykedeliske stoffene i mer enn 40 år.

Han hadde aldri trodd at minst fem av hundre av hans studier kom til å forårsake død fordi personer misbrukte funnene i dem.

- Jeg har aldri tenkt på disse kan komme ut av laboratoriet og forårsake død, sier han til AP.

Flere døde Minst fem eller seks personer døde av det første stoffet. Et annet stoff, som ble kalt bromo-dragonfly, har drept to andre. En historie i fjor i Wall Street Journal, forteller at Nichols sin publiserte forskning er en favoritt blant europeisk kjemikere som produserer på det svarte markedet og lager gatedop av Nichols sine studier.

Biokjemiker Art Caplan ved Universitetet i Pennsylvania, mener det er viktig med åpen forskning, men likevel ser han ulempene ved det.

Nå håper han at Nichols sin historie kan føre til mer en debatt om utilsiktede konsekvenser av vitenskapelige fremskritt.