Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rottene har invadert fengselet. Nå må 4000 fanger evakueres

Én fange død i Sør-Afrika.

EVAKUERT: Minst 4000 fanger blir evakuert fra Pollsmoor-fengselet i like ved Cape Town i Sør-Afrika etter at minst én fange har mistet livet. Dette bildet er tatt i fengselet i 2004. Foto: NTB Scanpix
EVAKUERT: Minst 4000 fanger blir evakuert fra Pollsmoor-fengselet i like ved Cape Town i Sør-Afrika etter at minst én fange har mistet livet. Dette bildet er tatt i fengselet i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Inmates are pictured after voting at a polling staion in Pollsmoor Prison, Cape Town,14 April 2004. South Africans voted with enthusiasm Wednesday in the third elections since the end of apartheid, with the African National Congress set to return to power on a mandate to fight AIDS, crime and poverty.  AFP PHOTO/ANNA ZIEMINSKI
Inmates are pictured after voting at a polling staion in Pollsmoor Prison, Cape Town,14 April 2004. South Africans voted with enthusiasm Wednesday in the third elections since the end of apartheid, with the African National Congress set to return to power on a mandate to fight AIDS, crime and poverty. AFP PHOTO/ANNA ZIEMINSKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 4000 fanger blir evakuert fra Pollsmoor-fengselet i like ved Cape Town i Sør-Afrika etter at minst én fange har mistet livet. Dødsårsaken er ifølge nyhetskanalen Al-Jazeera sykdom knyttet til en rotteinvasjon i fengselet.

Manelisi Wolela, som er talsperson for fengselsvesenet i landet, bekrefter overfor kanalen at omlag 4100 innsatte har blitt evakuert som følge av sykdomsutbruddet.

- Vi arbeider med å løse problemet, men inntill videre blir fangene flyttet til andre steder. Arbeidet kommer til å ta flere dager, sier Wolela.

MT
Det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer (NICD) sier at infeksjonen, som er kjent som leptospiros, forårsakes av bakterier som finnes i rotteurin. 

Den kan i milde tilfeller føre til hodepine, muskelsmerter og feber, men i mer alvorlige tilfeller kan lungeblødning bli konsekvensen.

NICD sier også at forholdene i fengselet tilsier at flere fanger kan bli syke.

MT
Richard Mamabalo, som er medie- og kommunikasjonsansvarlig for menneskerettighetsgruppa POPCRU, beskriver forholdene i fengselet som «umenneskelige».

- Hele fengselet er i grusom forfatning. Ingen fortjener å leve på et slikt sted, sier han.

Han kan også opplyse om at cellene, som i utgangspunktet er laget for 30 innsatte, holder så mange som 80, og at flere fangevoktere har ansvaret for så mange som 70 fanger på en og samme gang.

- Vårt synspunkt er det å bli satt i fengsel ikke skal være en dødsdom. Det er meningen at det skal være et sted hvor man kan bli rehabilitert, sier han.

MT
Dette er heller ikke første gang forholdene i fengselet blir lagt under lupen. I september var dommer Edwin Cameron på besøk i fengselet, og han var «dypt sjokkert» over overbefolkningen, de lite sanitære forholdene og sykdommen som herjet blant de innsatte.

Fengselsvesenet innrømmer selv at det er tre ganger så mange fanger i Polsmoor enn det det skal være.

Flesteparten av fangene i Polsmoor venter på rettergang i et rettssystem som sliter med å ta unna. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling