Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rouhani gjenvalgt i Iran- 58 prosent av stemmene

70 prosent valgdeltakelse.

GJENVALGT: President Hassan Rouhani avgir sin stemme i Teheran i går. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
GJENVALGT: President Hassan Rouhani avgir sin stemme i Teheran i går. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hassan Rouhani har vunnet presidentvalget i Iran med nesten 58 prosent av stemmene, opplyser innenriksdepartementet.

Rouhani leder med 22,8 millioner stemmer når nesten alle stemmene er opptalt.

Motstanderen Ebrahim Raisi har fått 15,5 millioner stemmer, heter det i en kunngjøring fra valgkomiteens leder Ali Asghar Ahmadi på statlig fjernsyn.

I løpet av fredagen var over 40 millioner iranere innom valglokalene for å avgi sin stemme, ifølge Irans innenriksdepartement.

Dermed har det vært en valgoppslutning på 70 prosent.

Hvis ingen av kandidatene hadde fått over halvparten av stemmene, ville det ha blitt avholdt en andre valgrunde innen 26. mai.

Ikke økonomisk populisme

- Stemmene til Rouhani, særlig på landsbygda, viser at det iranske folk ikke lenger har tro på økonomisk populisme og radikale endringer. De har modenheten til å forstå at løsningen på landets problemer ligger i dyktig ledelse av økonomien og i et mer moderat forhold til utlandet, sier Iran-analytiker Ali Vaez i International Crisis Group (ICG).

Første valg siden atomavtalen

VILLE STRAMME INN:  Ebrahim Raisi tapte valget mot sittende president Hassan Rouhani, her under en valgtale i Mosalla-moskeen i Teheran 16. mai. Foto: Tima/Reuters/NTB Scanpix.
VILLE STRAMME INN:  Ebrahim Raisi tapte valget mot sittende president Hassan Rouhani, her under en valgtale i Mosalla-moskeen i Teheran 16. mai. Foto: Tima/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

68 år gamle Rouhani har åpnet landet mer opp for omverdenen i sitt forsøk på å bringe økonomien på fote. Valget er det første på ny president siden atomavtalen som har gitt Iran større tilgang til verdensmarkedene.

Rouhanis motkandidat i valget, Raisi, er en 56 år gammel konservativ ayatolla som har markert seg som forsvarer av de fattige og som har krevd en mye hardere linje overfor Vesten.

- Vi må alle respektere folkets stemme, sa Raisi da han avla stemme fredag.

(NTB-DPA-AFP).