Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rovdata ønsker jervens påskebæsj fra skituristene

Hensikten med oppfordringen om å plukke opp avføring fra jerven er arbeidet med å overvåke arten, melder Rovdata.

JERV: Rovdata ønsker jervens påskebæsj fra skituristene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
JERV: Rovdata ønsker jervens påskebæsj fra skituristene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rovdata ønsker at folk på tur i påsken plukker opp bæsj de finner fra jerv og leverer det inn til Statens naturoppsyn.

Hensikten med oppfordringen om å plukke opp avføring fra jerven er arbeidet med å overvåke arten, melder Rovdata. Folk som er på tur blir derfor oppfordret ha en ren pose med tur i tilfelle de skulle komme over rovdyrets spor og etterlatenskaper. Også rester av pels er interessant materiale for Rovdata.

- Vi ønsker å motta alle prøver som dere finner i nærheten av et jervespor. Ha gjerne plastposen klar i lommen når du drar ut og bruk den til å plukke opp jervskiten. Ikke ta direkte på skiten, men vreng posen rundt prøven, slik du ville gjort med en hundeskitt og knyt igjen. Husk: kun en skitprøve per pose. Frys ned skitprøven når du kommer hjem fram mot overlevering, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Det innsamlede materialet vil bli DNA-testet. Kindberg ber folk om merke prøvene med funnsted og dato før de leverer dem til Statens naturoppsyn. Etter påske vil Rovdata legge fram en undersøkelse fra i fjor da samme oppfordring ble rettet mot folk på tur.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!