- Rovdrift på unge kvinner

Fred. Olsens klokkefabrikk på Filippinene bryter med menneskerettigheter og utnytter unge kvinner. Det er den knusende konklusjonen i en rapport fra organisasjonen NorWatch, som har gransket forholdene ved fabrikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

... og dette sier Fred.

Rapporten er oppsiktsvekkende. Etter å ha intervjuet tidligere og nåværende ansatte, forteller NorWatch om sterkt kritikkverdige forhold:

  • Gjennom et strengt kontrollregime holdes de ansatte i sjakk. Det er blant annet forbudt å snakke sammen under arbeidet.
  • De ansatte må ha tillatelse for å gå på do. Deretter må de henge et «dopass» rundt halsen som viser hva deres ærend er. Passet er gyldig i ti minutter.
  • Fabrikken ansetter bare unge kvinner som ikke er kjent for å klage. De må ikke være gift, ha barn eller være gravide, hevder NorWatch.
  • Fabrikken benytter i utstrakt grad korttidskontrakter. Lovens krav om fast ansettelse etter seks måneder følges ikke.
  • Bruken av pålagt overtid er ekstrem.
  • I praksis er det fagforeningsforbud på fabrikken.

NorWatch konkluderer med at fabrikken bryter både med FNs menneskerettighetserklæring og med flere sentrale ILO-konvensjoner.

- Ikke modne

Siden 1983 har Fred. Olsen produsert sine Timex-klokker hos TMX Philippines. Olsen gir overfor NorWatch uttrykk for at han er stolt av fabrikken. At det har vært umulig for de ansatte å organisere seg på fabrikken, kommenterer han ifølge NorWatch-rapporten på denne måten:

- Filippinene er ikke modne for å danne fagforeninger.

Noen av kvinnene beskriver forholdene slik:

- Vi føler oss som slaver, nei, verre enn slaver. De kunne i det minste strekke på armer og bein av og til.

- Overtid hver dag

En annen kvinne sier:

- Ofte blir vi beordret til å jobbe fire- fem timer overtid hver dag, uke etter uke i strekk, inkludert lørdager og søndager.

En 22 år gammel kvinne forteller:

- I en måned jobbet jeg 16 timer hver dag, inkludert helgene. Hver gang det var snakk om overtid, sendte oppsynsmannen en liste rundt med navnene på dem som ble beordret. Dersom mitt navn sto på lista, måtte jeg signere den.

- Unaturlig

Overfor NorWatch skal Fred. Olsen ha bekreftet at TMX Philippines bare vil ha unge kvinner ved samlebåndene. Han avviser imidlertid både at kvinnene må være ugifte og barnløse. At de får sparken når de blir gravide, benekter han også. Men:

- En trener ville aldri satt inn en fotballspiller med brukket bein på laget. Like unaturlig er det å ansette gravide kvinner, framholder Fred. Olsen overfor NorWatch-rapporten.

IKKE FRED FOR OLSEN: Organisasjonen NorWatch forteller om sterkt kritikkverdige forhold ved Fred. Olsens fabrikk på Filippinene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer