Rovdyr har drept 841 sauer

Bjørn skal ha tatt 300 sauer, og er det rovdyret som har drept flest i år.

BJØRNEN SPISER: Bjørn spiser ofte bare noen stykker av sauene de har drept.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BJØRNEN SPISER: Bjørn spiser ofte bare noen stykker av sauene de har drept. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er en nedgang på nærmere 30 prosent eller 323 sauer sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall nationen.no har innhentet fra Statens naturoppsyn

Mindre gaupe Seniorrådgiver Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn sier til Nationen at de har hatt mindre arbeid med kadaverundersøkelser i år enn i fjor.  Nedgangen i sauetapet kan ha flere forklaringer. 

- Jeg tror et betydelig uttak av gaupe kan ha hatt stor effekt mange steder. At mange bønder slapp sauene seinere ut på beite i fjellet på grunn av en kald vår, kan også ha bidratt, sier Austmo til nationen.no.  

Likevel er flere sauer drept denne sesongen enn i 2008.

Bjørn har tatt 300 Det er rapportert at bjørn har drept nesten 300 sauer i år og er dermed det rovdyret som tar mest sau her i landet.  Det skjer til tross for at bjørnen er mindre i antall enn både jerv og gaupe.  

- Forklaringen på at bjørnen topper statistikken, er at den tar voksne søyer og spiser bare enkelte deler av byttet. Det er mer lønnsomt for bjørnen å ta en ny sau enn å gnage på beinet. Det er lettere å finne sauekadaver der bjørn har vært på ferde. Jerven hamstrer og gjemmer byttet, sier Lars Bendik Austmo.