Rovdyra dreper sau som aldri før

SKIEN (Dagbladet): Årets tap av sau og lam slår rekorder. I rovdyrfylket Hedmark er 9000 dyr drept etter rovdyras herjinger. Her har bjørn, ulv, gaupe og jerv drept sau for 12 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Telemark har gaupa alene tatt sau og lam for 1,8 millioner kroner. Det blir 23 lam og sau for hver av fylkets ca. 60- 70 gauper i løpet av den ca 100 dager lange beitesesongen.

Interessant er ellers at tapstallene ikke har gått ned, men økt, selv om bjørnen i år var ute av fylket. I 1997 holdt tre bjørner til i Telemark, deriblant «slakteren fra Fyresdal», Läfto.

50 millioner

Erstatningsutbetalingene i år for rovdyrdrepte lam og sauer nærmer seg 50 millioner kroner. I alle rovdyr-fylker noteres det tapsøkninger i forhold til tidligere år.

I Nord-Trøndelag har bjørnen herjet som aldri før. Her har 15- 20 bjørn drept 1664 lam og sau, tap det er godkjent erstatning for. Det blir anslagsvis 110 sauer per bjørn på en beitesesong på under 100 dager.

- Det høres voldsomt ut, og slår da også alle tidligere rekorder, sier rovviltkonsulent Kjartan Knutsen. Totalt gis det erstatning for 2766 lam og sauer til en kostnad av 4,9 millioner kroner, mot 3,2 millioner året før.

I Oppland, som tradisjonelt ligger høyt på tapsstatistikken, har gaupe og jerv tatt 5100 lam og sau av dage. Kostnaden for staten blir 6,8 millioner kroner, opplyser rovviltkonsulent Arne Johs. Mortensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer