Rovdyrene dreper færre sau

De totale rovdyrskadene går ned for første gang siden rovdyreksplosjonen skjøt fart mot midten av 90-tallet. Særlig tapene til bjørn og gaupe viser kraftig nedgang. Men ulveskadene, derimot, øker på. Og det kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser oversikten over erstatningskravene i de fylkene som i dag har faste innslag av ulv.

Mest interessante er tallene fra Hedmark. Her er kravet i år på 600 sauer tatt av ulv. Kravet året før var 527. I tillegg kommer krav om erstatning for sauer tatt av ulv en rekke andre steder, ettersom ulvestammen har spredt seg betydelig det siste året.

Mens fjorårets totale krav lå i underkant av 550 sauer tatt av ulv, vil årets samlede tapskrav ligge noe over 700.

For de øvrige rovdyra går tapene ned. Særlig har det vært markant nedgang i antall sau tatt av gaupe på landsbasis. Her er samletallene ennå ikke klare, men den gjennomgående tendensen er at den kraftige nedskytningen av stammen på ca 100 gauper årlig de siste tre år, har slått ut.

Også bjørnens herjinger i saueflokkene er i nedgang, noe som kan illustreres gjennom tallene fra Hedmark, vårt rovdyrfylke nummer én.

I år er det krevd erstattet 1636 sauer tatt av bjørn, mot 2241 året før.

BARE ULVEN ØKER: Erstatningskravene for sau tatt av rovdyr går kraftig ned for første gang i nyere tid, etter at rovdyrene vendte tilbake i norsk natur tidlig dette tiåret. Bare ulveskadene øker.