«Røver-kapitalisten» som vil vinne Norden

Björn Wahlroos er styrtrik, fargerik, omstridt og lynende intelligent. Med ungdomsfortid som marxist og eggkaster mot sjahen av Iran, tar han med budet på Storebrand nå det første skrittet på veien for å bli sjef for den ledende nordiske finansinstitusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Wahlroos' nåværende omdømme som rå, renskåret og nokså brutal kapitalist, kan bidra til å stoppe oppkjøpet i Norge.

49-åringen ble konsernsjef i bank- og forsikringskonsernet Sampo-Leonia fra årsskiftet, etter at hans egen investerings- og rådgivingsbank Mandatum ble kjøpt opp og gjorde Wahlroos til milliardær og konsernets fjerde største aksjonær - med den finske staten som desidert største eier.

Mandatum ble kjøpt opp til en oppsiktsvekkende overpris, begrunnet med at man fikk Wahlroos' hjerne med på kjøpet (i så fall til en pris på 800 millioner kroner pr. kilo!).

Beryktet

Det er den finske staten som står bak den pågående sammenslåingen av forsikringskonsernet Sampo og Leoniabanken. Selv om flere utenlandske foretak var interessert i å kjøpe den statseide banken, valgte staten en finsk løsning med Sampo - slik norske finanspolitikere som kjent nå foreslår for å unngå Sampos overtakelse av Storebrand.

Björn Wahlroos kalles bare «Nalle» (Bamse) og er av fineste finlandssvenske familie.

Han er med i svenskekong Carl Gustafs jaktlag, kjører Jaguar og bor på en herregård.

Björn Wahlroos var professor ved Svenska Handelshögskolan i Helsingfors før han gikk inn i bankbransjen i 1984. Der ble han beryktet for spekulative oppkjøp som ikke tok hensyn til kundenes beste.

«Røverkapitalist»

Wahlroos er vant til store tall. Det kom tydelig fram da han for tre uker siden foreslo en skattefri borgerlønn på rundt 70000 kroner som et effektivt tiltak mot arbeidsledighet og fattigdom.

Forslaget ble umiddelbart skutt ned av ansvarlige politikere, som påpekte at det ville koste over 300 milliarder kroner - mer enn hele det finske statsbudsjettet.

Trolig var utspillet en manøver for å dempe kritikken mot Wahlroos' «røverkapitalisme» fra fagbevegelsen, som truet med å si opp avtalene med Leoniabanken, den tidligere finske Postbanken.

Fagforeningsbossene hadde sett seg lei på at Wahlroos «ikke tok hensyn til moral og etikk i sine samfunnspolitiske uttalelser».

Blant annet hadde Wahlroos slått fast at arbeidsledigheten er fagforeningenes feil, at inntektspolitikk ikke er annet enn politikerprat, i tillegg til kanonader mot en overdimensjonert offentlig sektor.

VERD SIN VEKT I GULL? Björn Wahlroos' hjerne er verdsatt til 800 millioner kroner per kilo!