Røveren som fengslet verden

I går morges satte togrøver Ronald Biggs beina på engelsk jord for første gang på 35 år. 71-åringen ble arrestert og satt i varetekt. Playboylivet er definitivt over for mannen som har levd som en kjendis på sin kriminelle handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RONALD BIGGS er togrøveren som maktet å lage et livslangt show av sin forbrytelse. Helt fra «Det store togranet» ble gjennomført klokka halv fire om morgenen 8. august 1963, har historien fascinert og fengslet en hel verden.

Da de 15 gjerningsmennene ranet posttoget på vei fra Glasgow til London, lyktes de i å gjennomføre det som ble stående i historien som det største togranet noensinne. 2,6 millioner pund i datidas valuta tilsvarer om lag 50 millioner av dagens pund.

Iført finlandshetter robbet de maskerte skurkene toget for 120 sekker stappfulle av penger. Togføreren Jack Mills ble slått i hodet med ei jernstang da han nektet å utføre ordre. Han kom aldri mer tilbake i arbeid. Ranet preget Jack Mills helt til han døde i 1970.

DET VAR EN SYK og gammel Biggs som satte beina på engelsk jord klokka 9 lokal tid i går morges. 71-åringen har hatt tre slag, det siste for 18 måneder siden har gitt ham varige men. I dag er han delvis lammet, og han har mistet taleevnen.

Rundt 60 politifolk møtte ham på flybasen Northolt like utenfor London da han fant ut at det var på tide å vende hjem igjen. England største tabloidavis The Sun hadde leid flyet som brakte Biggs tilbake til hjemlandet. Det var avisas utsendte journalister som hjalp Biggs med å sende en e-post til Scotland Yard i forrige uke. «Jeg vil overgi meg nå. Jeg trenger et pass for å fly hjem til Storbritannia. Jeg er forberedt på å bli arrestert når jeg lander på Heathrow,» het det i brevet.

The Sun har kjørt beinhard regi av hele hjemkomsten til den gamle raneren. 100 000 pund skal de ha betalt for å hale i land den eksklusive historien. Av disse er 20000 betalt til Michael, Ronnies 26 år gamle sønn, som har fulgt faren tilbake til England.

BIGGS VAR EN ORDINÆR småkriminell før han ble med på det legendariske togranet som endret livet hans totalt for snart 38 år siden. Ronnie ble idømt en straff på 30 år for ugjerningen. Etter å ha sonet 15 måneder i fengsel klarte han å flykte. Den flukten varte helt til i går da han satte beina på engelsk jord igjen for første gang på 35 år. Ved hjelp av en taustige og en kamerat som ventet med en lastebil fylt med madrasser, greide Biggs å flykte fra Wandsworth-fengselet i Sør-London. Han klatret over muren og hoppet ned i den ventende bilen.

Etter å ha holdt seg skjult i London noen dager gikk flukten videre til Paris. I den franske hovedstaden gjennomgikk Biggs en plastisk operasjon for å endre utseendet sitt. Derfra hoppet han på en båt som førte ham til Australia. Kona Charmian og hans to sønner ble gjenforent med Ronnie i Australia. Der fikk de en tredje sønn, og Biggs tilbrakte fire år i Sydney under dekknavnet Terry Cook.

I 1970 BLE DET sendt et program på fjernsyn i Australia om «Det store togranet». En arbeidskamerat av Biggs kjente ham igjen. Like før politiet stormet hjemmet hans, maktet Ronnie å stikke av. Han var blitt tipset.

Flukten fortsatte, Biggs kom seg om bord på en båt med kurs for Panama. Derfra rømte han videre til Brasil og Rio de Janeiro. Han måtte flere ganger reise gjennom jungelen til Argentina og Bolivia for å få fornyet visum i sitt falske pass.

Bare et år etter at han hadde flyktet fra Australia, fikk han beskjed om at den eldste sønnen var omkommet i en bilulykke. Biggs valgte å forbli på flukt framfor å reise tilbake for å være med på begravelsen.

I 1974 ble Ronald Biggs oppsporet av en engelsk journalist. Scotland Yard ble tipset og reiste til Brasil for å ta togrøveren med seg hjem. Biggs hadde da fått seg en brasiliansk kjæreste. En 19 år ung stripperske ved navn Raimunda. Hun fødte parets sønn Michael, og dermed ble Biggs reddet av brasiliansk lov. Fordi han var blitt far, trengte ikke myndighetene utlevere ham, og britisk politi måtte reise hjem uten raneren.

SEINERE BLE BIGGS kidnappet. I 1981 ble han smuglet til Barbados i en kasse merket «Levende slange». Kidnapperne hadde planer om å selge historien, men myndighetene nektet å utlevere røveren til Storbritannia, og dermed kunne Biggs vende tilbake til Brasil. Hendelsen førte ikke til annet enn at Ronnie ble en enda større kjendis. Det var slik han tjente til livets opphold. Alkohol og kvinner var ingrediensene som preget røverens tilværelse i det solfylte landet langt borte fra England. Han var skurken som ble en celebritet, og sørget jevnlig for at artikler og bilder av hans heftige liv ble formidlet verden over. Besøkende betalte gladelig for å bli avbildet sammen med kjendisskurken. De kunne sågar kjøpe seg ei T-skjorte med påskriften: «Jeg kjenner noen som dro til Rio og møtte Ronnie Biggs... helt sant!»

Biggs stilte opp på Copacabana og lot seg fotografere med turister som villig betalte 25 pund for å bli foreviget sammen med ham. Andre punget ut for å bli invitert på grillfest hjemme hos Biggs. En periode tjente han også penger på å lage pornofilmer. Det er ikke svært lenge siden Ronnie stilte opp for å selge brasiliansk undertøy. Flankert av yppige modeller i blonder og britiske politihjelmer. Biggs har altså levd godt av å peke nese til britiske myndigheter fra sin playboytilværelse i Rio. Noen vil kanskje hevde at den prisen han betalte sjøl, var å prostituere seg gjennom et langt liv i frivillig eksil.

NÅR RONALD BIGGS nå har fortalt det britiske folk at alt han ønsker seg er å komme hjem til sitt England for å ta seg en øl, er det sannsynligvis bare en flik av sannheten. Biggs er i dag en sjuk og blakk gammel mann som trenger hjelp både til å gå og til å få formidlet sitt budskap.

Mer enn en halvliter engelsk bitter har røveren behov for det engelske helsevesen. I Storbritannia kan han få bedre medisinsk pleie enn hva han har råd til å skaffe seg i Brasil. Nå er han tilbake i cella. Og sirkelen er sluttet.

PÅ RØMMEN: Ronald Biggs med damer i Rio så seint som i fjor vinter. Ikke noe å si på humøret...
SYK OG LAMMET: Ronald Biggs kom til London i går. Sirkelen er slutet for togrøveren.