Røver’n kommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi lever i dystre tider. Mye av det som skjer, er på grensa til det ubeskrivelige. Avisene griper til metaforer. Verdensøkonomien er i «fritt fall», og på børsen er det «blodbad». Snart er det bare søndagen av ukedagene som ikke har fått adjektivet «svart» foran seg. «Panikken» griper stadig flere, særlig de som ser aksjene sine forsvinne i «svarte hull». Ett etter ett blir ordene brukt opp. Begreper som «dommedag» og «helvete» er bare peanuts.

Forleden dukket et nytt illevarslende ord fram fra glemselen: «Ragnarokk». Det internasjonale energibyrået griper til norrøn mytologi for å beskrive hva som kommer til å skje dersom vi ikke skjerper oss. En ellers nøktern avis som Dagens Næringsliv slår opp følgende visjon på førstesida: «Må finne enorme oljefelt. Prisen skal kraftig opp. Kan utløse ragnarokk.»

Oljefelt og pris er forståelige ord. Ragnarokk derimot er mer diffust. Men det ser ut som om dem som lager førstesida i Dagens Næringsliv vet hva det innebærer. Ordet brukes helt konkret, og det er selvsagt all grunn til å bli redd. Men hva innebærer det egentlig? Man blar nysgjerrig opp, men får egentlig ingen forklaring. Det er den samme, gamle klimakatastrofen som truer. Issmelting, global oppvarming og så videre.

«En slik temperaturøkning vil føre til ragnarokk,» skriver avisas reporter. Men vi leter forgjeves etter en faktaboks som forteller hva det egentlig betyr. Vi får heller ty til «Voluspá». Der står det at sola blir svart og at stjernene slukner. Ikke et ord om det i Dagens Næringsliv.

Forleden så jeg på en Lottotrekning på TV. En dame skulle spille Joker. Men allerede når hun snur det første tallet, går det fryktelig galt. «Oi, der var røver’n,» sa programlederen. Selve djevelen, som signaliserer at spillet er over. Ingen gevinst. Det ble stille i studio. Helt stille. Alt var tapt. Men en ny metafor ble født: Full krise. Ingen redning. Røver’n kommer.