Røver’n kommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi lever i dystre tider. Mye av det som skjer, er på grensa til det ubeskrivelige. Avisene griper til metaforer. Verdensøkonomien er i «fritt fall», og på børsen er det «blodbad». Snart er det bare søndagen av ukedagene som ikke har fått adjektivet «svart» foran seg. «Panikken» griper stadig flere, særlig de som ser aksjene sine forsvinne i «svarte hull». Ett etter ett blir ordene brukt opp. Begreper som «dommedag» og «helvete» er bare peanuts.

Forleden dukket et nytt illevarslende ord fram fra glemselen: «Ragnarokk». Det internasjonale energibyrået griper til norrøn mytologi for å beskrive hva som kommer til å skje dersom vi ikke skjerper oss. En ellers nøktern avis som Dagens Næringsliv slår opp følgende visjon på førstesida: «Må finne enorme oljefelt. Prisen skal kraftig opp. Kan utløse ragnarokk.»

Oljefelt og pris er forståelige ord. Ragnarokk derimot er mer diffust. Men det ser ut som om dem som lager førstesida i Dagens Næringsliv vet hva det innebærer. Ordet brukes helt konkret, og det er selvsagt all grunn til å bli redd. Men hva innebærer det egentlig? Man blar nysgjerrig opp, men får egentlig ingen forklaring. Det er den samme, gamle klimakatastrofen som truer. Issmelting, global oppvarming og så videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer