Røvet barn i Jesu navn

Jorge Videla, tidligere general og leder for en tidligere militær junta i Argentina, er igjen arrestert. For andre gang i sitt liv risikerer han å bli dømt til livsvarig fengsel. Videla er siktet for ulovlig bortføring av fem barn av foreldre som ble torturert i hjel eller henrettet under hans styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videla siktes nå for medvirkning i fem tilfeller av «bortføring av mindreårige og forfalskning av offentlige dokumenter». Det dreier seg om fem barn som er født av mødre i fangenskap i militære leirer. Foreldrene var politiske opposisjonelle som seinere «forsvant». Barna ble overlatt barnløse militære og utgitt for å være deres barn.

Skitten krig

Dette skjedde under «Den skitne krigen» i Argentina på 70- og 80-tallet, en krig mellom de militære og ulike grupper av bygerilja. Denne borgerkrigen var allerede i gang da de militære i 1976 med Jorge Videla i spissen styrtet president Marma Estela Martmnez.

Militærdiktaturet som fulgte, kalt prosessen for nasjonal gjenoppbygging, kostet et sted mellom 9000 og 30000 menneskeliv.
Daværende generalløytnant Jorge Rafael Videla ble i 1985 dømt til livsvarig fengsel og evig tap av retten til å bære uniform.

De grusomme udådene han ble dømt for å stå bak var 66 drap, sju tilfeller av tortur med døden til følge, og et femtitalls andre tilfeller av tortur. I tillegg sto 106 bortføringer, nær hundre tilfeller av grove ran, samt utpressing, forfalskninger av offentlige dokumenter og maktmisbruk i embetet på Videlas lite flatterende merittliste. I de månedene han satt på tiltalebenken leste Videla hele tida i Bibelen.

Den ennå sittende presidenten i Argentina, Carlos Menem, benådet i desember 1990 Videla og fem andre dømte generaler og admiraler fra landets tre militære juntaer. Men nå tiltales altså Videla for andre lovbrudd enn dem han allerede er dømt og benådet for. Strafferammen etter den nye siktelsen er fra tre til 25 års fengsel.

«Kristen oppdragelse»

Dommer Marquevich har etterforsket og tiltalt tidligere major Norberto Bianco og kona Susana Wehrli for ulovlig å ha adoptert to barn av «forsvunnede» foreldre og utgitt dem for sine. Tre andre liknende tilfeller er tatt med i samme prosessen.
Vitnemål fra leger og sykepleiere har fortalt om gravide kvinner som ble brakt til sykehuset i militærleiren Campo de Mayo i Buenos Aires med bind for øynene. Der fødte de, uten å få se sine barn. Ingen har seinere sett mødrene. De «forsvant».
Hundrevis av barn av politiske fanger ble adoptert ulovlig av familier som hørte til militærregimet. Mange av dem ble født i regimets torturleirer og deretter gitt bort til par som kunne gi dem «en kristen oppdragelse», har det kommet fram i retten.