Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rovfiske utrydder torsken

KVÆNANGEN (Dagbladet): - Norske Barentshav-trålere fanger mye mer småfisk enn det som er lovlig. Hvis ikke noe gjøres, risikerer vi at torsken dør ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere fiskeren Yngve Henriksen retter knallhardt skyts mot den norske trålerflåten. Han har selv jobbet om bord i tråler, og nøler ikke med å ta i bruk karakteristikker som rovfiske og massemord.

- Jeg ble rystet over de enorme mengder småfisk som ble fanget og kastet over bord. Dette er fisk som skal sørge for framtidige stammer, raser Henriksen.

- Svært grotesk

Han har mange år bak seg som kystfisker og har hatt egen båt. I 1997 mønstret han på en tråler fra Møre. Han maktet ikke mer enn en sesong.

- Jeg opplevde det hele som svært grotesk. Bortimot halvparten av fisken ble kværnet opp sammen med avskjæret og spylt over bord. Jeg forsøkte å si fra til de ansvarlige på båten, men ble bare avfeid med at «dette har vi alltid gjort». Jeg ville ikke være med på dette og sluttet, sier Henriksen, som nå har et småbruk i Kvænangen i Nord-Troms.

Får støtte

Han tar nå bladet fra munnen fordi han frykter for kystfiskerne og bosettingen langs kysten.

- Konsekvensene er enorme. Torskestammen kan bli så liten at det ødelegger livsgrunnlaget for mange fiskere. Noe må gjøres før det er for seint, sier Yngve Henriksen oppgitt.

Den tidligere fiskeren får støtte fra Fiskeridirektoratet.

- Vi har fått denne typen meldinger fra flere tidligere trålfiskere. Vi har ingen grunn til ikke å tro på dem, sier Arne Luther, regiondirektør for Fiskeridirektoratet region Troms.

Trålerne har ikke lov til å kaste en eneste fisk over bord. All fisk skal til land - uansett størrelse. Men innslaget av småfisk må ikke være for stort.

- Ifølge helt ferske tall fra Kontrollverket har norske trålere hittil i år ikke levert en eneste fisk under ett kilo, mens russiske trålere i samme farvann har et innslag på rundt 35 prosent. Dette er helt uforklarlig. Vi mistenker de norske trålerne for å dumpe småfisk som er tidkrevende og dyr å bearbeide, sier Luther.