«Røvhul! Dumme svin! Piss meg i øret!»

Dansk politiker i harnisk etter å ha blitt avbrutt i julegrøten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Innenriks- og helseminister Bertel Haarder i Danmark gikk fullstendig av skaftet da han ble intervjuet på DR fredag.

- Jeg orker deg rett og slett ikke i dag. Jeg vet ikke hva slags intervju dette er, jeg skal nok la være å hjelpe deg en annen gang. Nå er jeg opphisset, og du skal faen meg ikke be meg om et intervju en annen gang, sier Haarder til journalisten, mens han gikk fram og tilbake, tydelig opprørt.

Før han leverte følgende salve med lovnad om at han ikke ønsker å snakke med journalisten igjen:

- «Røvhul! Dumme svin! Du behandler mig som lort! Piss meg i øret!»

Kutter i fedmeoperasjoner Bakgrunnen for utbruddet var minister Haarders avgjørelse seint fredag ettermiddag om å kutte i fedme- og ryggoperasjoner, før arbeidsgruppa som er nedsatt for å utrede dette, har levert sin innstilling. Da spørsmål om arbeidsgruppa kom opp i intervjuet med DR, eksploderte det for Haarder.

Ifølge eksperter vil beslutningen til Haarder redusere antall fedmeoperasjoner i Danmark med 75 prosent.

DR avtalte et intervju med Haarder fredag kveld og sendte det først uten å vise utskjellingen av journalisten. Søndag kveld valgte DR å publisere hele intervjuet, som viser hvordan ministeren mister besinnelsen når han får spørsmål om hvorfor han ikke ventet på arbeidsgruppas innstilling.

DR har fått kritikk Haarders amokintervju er blitt en stor sak i Danmark. Haarder var svært opprørt under intervjuet og mente det ikke fulgte premissene man var blitt enige om på forhånd. Etter omlag sju minutter «klikket» ministeren på journalisten.

- Hvor langt kan en toppolitiker gå i et forsøk på å styre pressen for å få fram sitt budskap? spør DR i en kommentar i går.

DR har mottatt blandet kritikk for å ha vist Haarders eksplosjon mot journalisten. TV-kanalen forsvarer seg med at det er viktig å vise hvordan politikere forsøker å styre pressen.

Måtte forlate grøten Haarder selv avviser at det var snakk om å styre journalisten, men skriver i et beklagelsesbrev (pdf) til journalisten at han ikke kjente til utvalget som skal levere innstilling før jul. Han skriver videre at journalisten brøt avtaler og bragte ham opp i en svært presset situasjon der han måtte bryte avtaler.

- Du oppfordret meg på det sterkeste til å forlate middagen jeg satt i med min kone (risengrynsgrøt, min livrett), for å kjøre inn til DR, skriver Haarder i brevet.

Videre skriver Haarder at hele situasjonen ble umulig for ham. Han kom for seint til Juleoratoriet i Domkirka, der hans kone ventet, middagen ble avbrutt, han fikk spørsmål om et utvalg han ikke kjente til - og til slutt kom migrenen snikende.

- Konklusjonen er at man skal høre på sin kone. Hun sa at jeg skulle si nei til å dra ned til DR og la meg intervjue. Da kunne vi ha spist risengryngsgrøt i fred og ro og syklet ned til konserten sammen. Hun sier også at man ikke skal la seg hisse opp av journalister, uansett hva de spør om! Med vennlig hilsen og god jul, avslutter Bertel Haaver beklagelsesbrevet.

PS! Se hele intervjuet her (Haarder eksploderer sju minutter ut i intervjuet).