SENSASJONELL FANGST: Dette skal være den første auxiden som har blitt fanget i Norge. Foto: Privat
SENSASJONELL FANGST: Dette skal være den første auxiden som har blitt fanget i Norge. Foto: PrivatVis mer

Roy Erik (71) fikk mysteriefisk på kroken:
- Trodde nesten det var en sel

Kan ha fanget en svært sjelden gjest i norsk natur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Auxid er en fiskeart som ikke er blitt registrert i Norge siden 1967, ifølge Store Norske Leksikon. Nå kan det ha endret seg.

Nettstedet Hooked.no har omtalt fisketuren til Roy Erik Lindberg (71) onsdag kveld ved Svalerødkilen utenfor Halden. Askim-mannen og kona var ute etter makrell, men det de fikk på kroken var noe ganske annet.

- Jeg trodde nesten det var en sel, fordi vi ser en sel der innimellom. Så kraftig var den, sier Lindberg til Dagbladet.

IKKE MIDDAGSMAT: Lindberg vil heller stoppe ut fisken enn å spise den til middag, selv om han har hørt at auxid er god matfisk. Foto: Privat.
IKKE MIDDAGSMAT: Lindberg vil heller stoppe ut fisken enn å spise den til middag, selv om han har hørt at auxid er god matfisk. Foto: Privat. Vis mer

Undret over fangsten

Lindberg skjønte med en gang at her var det noe spesielt, for denne fangsten hadde ikke ekteparet sett maken til.

- Vi måtte kjempe for å få den opp, og da vi først fikk den opp til overflaten hoppet den i været som en ørret kan gjøre. Sammen løftet vi den om bord, og da ble den ganske rolig, forteller han.

Så la Halden Arbeiderblad ut bildet av fisken lørdag forrige uke.

Hva slags fisk er dette, spurte lokalavisa leserne sine.

«Den ser ut som en slags makrell, men hvilken type er det? Vekta viser 1,5 kilo. Fisken er 44 centimeter lang.»

Undersøkt av biolog

Fiskernettstedet Hooked.no konkluderte med auxid.

Det samme gjorde biolog Roy Nordbakke tirsdag. Den pensjonerte førsteamanuensisen ved Høgskolen i Østfold besøkte Lindberg for å undersøke arten nærmere, og kunne si følgende om fisken:

- Avstanden mellom finnene på ryggen er stor, og fisken har en rekke andre kjennetegn som stemmer med arten, deriblant noen knuter bak der og store skjell.

MYSTISK: Roman Federtsov har lastet opp flere hundre bilder av rare, vakre og skremmende dypvannsfisk han har fått i trålen sin. Bildene deles som ild i tørt gress på sosiale medier. Tør du å se? Foto: https://twitter.com/rfedortsov/ Video: Arne Hoem Vis mer

Ingen stripet pelamide

Nordbakke trodde først at det kunne dreie seg om en stripet pelamide, (beslektet makrellfisk), en fisk som ble tatt i garn i Iddefjorden for to-tre år siden, men har nå slått den teorien fra seg.

Istedet mener biologen at det trolig er snakk om en auxidstim på næringsjakt. Den subtropiske tunfisksorten trives normalt i varmere farvann, men jakter på sild og makrellfisk.

- Det kan være en auxidstim som har fulgt makrellen nordover, sier Nordbakke som omtaler funnet som spennende.

Svært sjelden

Dette ikke minst fordi auxider er såpass sjeldne i norsk natur.

Fisken kan, ifølge Store Norske Leksikon, bli opptil 3 kilo tung og 61 centimeter lang, og skal ha blitt fisket i Oslofjorden tilbake i 1967.

- Den ser ut som en tjukk makrell, sa Nordbakke til Dagbladet mandag.

Mulig rekord

Som følge av fangsten, kan Roy Erik Lindberg trolig gjøre krav på en rekord.

Dette ettersom det ikke registrert noen norgesrekord på fiskearten i Villmarksliv sine offisielle lister.

- Noen har sagt til meg at jeg må påberope meg norgesrekorden, men det vet jeg ikke hvordan man gjør, sier en munter Lindberg til Dagbladet.

Fangsten, som nå ligger i fryseren, blir ikke middagsmat.

- Den blir ikke rørt med det første, nei. Det er visst en god matfisk, men jeg vil heller få noen til å stoppe den ut. Det blir et morsomt minne, slår Lindberg fast.