SØLVGUTT:  Roy Søreng fant en sølvthaler fra 1555. Foto: Linda Storvik
SØLVGUTT: Roy Søreng fant en sølvthaler fra 1555. Foto: Linda Storvik Vis mer

Roy fant verdifull sølvmynt fra 1555 - får nesten ikke ei krone

Graver i norsk historie med spade og metallsøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da metallsøkeren gjorde utslag hoppet ikke Roy Sørengs hjerte akkurat over et slag. Han hadde tross alt gjort søk i området tidligere.

- Jeg tenkte først at dette måtte være noe blikkskrap, men at jeg i hvert fall skulle ta det med hjem og kaste det, sier Søreng til Dagbladet.

Stor var derfor overraskelsen da funnet viste seg å være alt annet enn hermetisk søppel.

- Det er jo noe man går og håper på - å gjøre et slikt funn.

Med økende puls og adrenalinet strømmende plukker Søreng opp noe stort, tungt og rundt.

LES OGSÅ:
Roy Sørengs blogg

Nesten 500 år gammel - Jeg tydet tallet 1 først og 55 på slutten. Det andre tallet var utydelig, men jeg tenkte umiddelbart at dette kunne være en norsk mynt fra 1600-tallet.

Søreng ringer straks Karl Johan Valderhaug, formann i Trondheim metallsøkerklubb, for å fortelle om funnet. Formannen er først tvilende, men etter å ha mottatt bildemelding snur tvil raskt til begeistring.

- Dæven! Du har funnet en thaler fra 1555. En nederlandsk sølvmynt, bekrefter Valderhaug entusiastisk over telefon.

Alle gjenstander som kan være fra før 1537, og alle mynter fra før 1650, regnes som Statens eiendom. Etter å ha hatt mynten i sin eiendom i et knapt døgn, overleverer Søreng mynten til Trøndelag fylkeskommune, før den til slutt ender hos Vitenskapsmuseet for konservering, ifølge Sørengs blogg.

Historisk verdi En slik mynt var i sin tid å regne som en liten formue - faktisk en hel årslønn for en vanlig mann.

 DET ER STØRRELSEN SOM GJELDER:  Dagens norske kronestykke er småtteri sammenlignet med den nederlandske sølvthaleren. Foto: Roy Søreng
DET ER STØRRELSEN SOM GJELDER: Dagens norske kronestykke er småtteri sammenlignet med den nederlandske sølvthaleren. Foto: Roy Søreng Vis mer

Funnet av den 26,7 gram tunge mynten gjør ikke Søreng rik, selv om staten har en ordning som belønner små og store funn.

- Jeg gjør ikke dette for pengenes skyld. Den store gleden ligger i å kunne hjelpe til med å grave fram gammel norsk historie.

Eventuelle funn blir tilgodesett med en finnerlønn basert på gjenstandens metallvekt og historiske verdi. Det er riksantikvaren som til slutt bestemmer verdien.

Søreng oppfordrer alle som finner gamle gjenstander til å få dem registrert, slik at de kan gjøre nytte for seg i historieforskningen.

- Det er historiejakt vi driver med, ikke skattejakt!

Helsefremmende Høsten 2012 fikk 34-åringen trøbbel med ryggen. Legens råd var mye bevegelse og lange gåturer i ulendt terreng.

- Det ble for kjedelig! Som liten drømte jeg om å bli arkeolog, så da passet det perfekt å realisere drømmen.

En avisartikkel om en kar som søkte etter gamle ting med detektor gjorde utslaget. Søreng investerte sporenstreks i spade og metallsøker.

Siden har det gått slag i slag. Og knapt en eneste dag uten korte eller lengre søk.

Dagsrekord De mange søkene har gjort at Søreng har levert inn omtrent 200 gjenstander til Vitenskapsmuseet. Noen havner på utstilling, mens andre blir tidfestet og gjort tilgjengelig for senere forskning.

- Det blir noen timer, ja - og ofte flere ganger om dagen. Rekorden er 23,5 timer på én og samme dag.

 OVERVEKTIG:  Mynten veide 26,7 gram. Foto: Roy Søreng
OVERVEKTIG: Mynten veide 26,7 gram. Foto: Roy Søreng Vis mer

De eldste gjenstandene er gullringer fra middelalder, spenner fra vikingtida og en draktnål fra bronsealderen. Sisnevnte er sannsynligvis eldre enn 3 000 år.

Samboerens godkjennelse har han også fått.

Heldigvis, for trebarnsfaren har ingen planer om å trappe ned virksomheten med det første.

- Dette er nok en hobby som blir med meg livet ut. Dessuten er jo helsa bedre enn noen gang, og ryggen har aldri vært bedre!

 IKKE SMÅPENGER:  Sølvmynten har en diameter på 41 mm. Foto: Roy Søreng
IKKE SMÅPENGER: Sølvmynten har en diameter på 41 mm. Foto: Roy Søreng Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer