Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Roy ville være en cowboy i svart

- Roy glemte aldri barndommen, da han lekte cowboy og indianer. Han ville alltid være en cowboy, men ingen hvitkledd helt. Han likte å være skurken. Derfor gikk han alltid svartkledd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fru Barbara Orbison (46) har vært enke siden ektemannen Roy Orbison (1936-1988) døde brått av hjerteslag. Da var karrieren sterkt oppadstigende. Orbison hadde vakt oppsikt som del av The Travelling Wilburys. Han hadde nettopp fullført et nytt soloalbum, «Mystery Girl», og han ble hedret og hyllet av rockens største stjerner, med Bruce Springsteen, Bob Dylan og U2-Bono i spissen.

- Han visste at han var i ferd med å bli enda mer kjent enn han allerede var. Men det ville selvsagt vært fantastisk om han kunne opplevd det selv. Jeg får en ustoppelig strøm av henvendelser om Roy og musikken hans. Han er trolig mer kjent i dag enn han var for 10-15 år siden.

Elsket sin egen stemme

- Hva skiller det nye albumet fra tidligere hit-samlinger?

- Tidligere samlinger har fokusert på deler av karrieren, enten på 1950-talls og 1960-talls perioden, eller på 1980-tallet. Det fins ingen enkelt-CD som sammenfatter hele verket. Denne plata går helt fra 1950-åra fram til de to hitlåtene Roy har hatt på 1990-tallet, etter at han døde, sier Barbara Orbison, som i 1992 sørget for at albumet «King of Hearts» ble utgitt, med bidrag fra blant andre Robbie Robertson og k.d. lange.

- Var han like ensom som han høres ut på «Only The Lonely», «In Dreams» og «Blue Angel»?

- Jeg oppfattet ham aldri som ensom. Han var en glad og tilfreds mann som elsket sin egen stemme. Selvsagt hadde han sine ups and downs, men han så ikke på det som noe egentlig tragisk. Ensomhet var for ham også en verdi.

Sterk og klok

- Før han traff deg i 1968, mistet han sin første kone i en motorsykkelulykke og to sønner i en brann. Var han preget av disse tragediene?

- Han var sterk. Jeg tror han var sterk allerede før disse ulykkene rammet ham. Han var en vis mann, som forsto at livet ikke bare kan bestå av gode dager, at det lyse har sin motsetning i det triste. Han var vokst opp under den store, vide himmelen i Texas, og den tror jeg bringer fram poeten i folk. Roy skrev om ensomhet og sorg som like naturlige følelser som lykke. Derfor tror jeg sangene har så bred appell. Folk kjenner igjen følelsen av å være redde og ensomme. Dermed får de trøst og har det ikke fullt så ille lenger.

De mørke solbrillene

- Du organiserte det såkalte «Black And White»-showet, der Roy Orbison opptrådte sammen med et band bestående av Bruce Springsteen, Elvis Costello, Tom Waits, Jackson Browne, k.d. lange, Jennifer Warnes, James Burton m.fl. Hvordan fikk du organisert det?

- Det var enkelt. Jeg tror ikke jeg behøvde å ta mer enn åtte, ni telefoner. Alle ville stille og forandret på avtaler for å få det til. Showet var min presang til Roy. Han visste ikke hvem som skulle være med før et par dager i forveien.

- Hvorfor gikk han alltid med solbriller?

- Han skulle opptre sammen med The Beatles i London i 1963. Men han glemte igjen brillene sine på flyet. Solbrillene hadde også styrkeglass, så han brukte dem i stedet. Det syntes han tok seg så flott ut at han fortsatte med det livet ut.