Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Royal Navy: Høy russisk aktivitet i Nordsjøen

Sju russiske krigsskip har vist «uvanlig høy aktivitet» i Nordsjøen, opplyser Storbritannias marine.

KRIGSSKIP: Et russisk krigsskip i Svartehavet 9. januar i år. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool / AP / NTB scanpix
KRIGSSKIP: Et russisk krigsskip i Svartehavet 9. januar i år. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool / AP / NTB scanpix Vis mer

Totalt ni fartøy fra britenes Royal Navy har overvåket sju russiske krigsskip i farvannet rundt Storbritannia, melder Sky News.

- Den britiske flåten har fullført en operasjon for å overvåke russiske krigsskip etter uvanlig høy aktivitet i Den engelske kanal og Nordsjøen, skriver marinen i en pressemelding, gjengitt av Reuters.

Mannskapet deres skal ha fulgt bevegelsene til de russiske skipene med bruk av radar, sensorer og overvåkningskameraer.

- Fartøyet HMS Tyne (det sjette Royal Navy-skipet, journ.anm.) har i over ei uke – ofte i utfordrende værforhold – skygget de russiske fartøyene i Den engelske kanal, der de har passert De britiske øyer, skriver marinen i pressemeldingen.

Bistår i corona-innsatsen

Royal Navy skal ha blitt gjort oppmerksomme på aktiviteten etter å ha forberedt seg på å hjelpe National Health Service (NHS), det statlige helsevesenet i Storbritannia, og andre myndigheter med å håndtere den pågående coronapandemien.

- Ettersom de væpnede styrkene hjelper NHS med å redde liv i Storbritannia, er det viktig at marinen opprettholder sin operative evne for å verne om Storbritannias sikkerhet, sier løytnant på HMS Tyne, Nick Ward, i pressemeldingen.

De skal ha «holdt et godt øye» med de russiske skipene, som det meldes om var tre korvetter, to landgangsfartøy av Roputsia-klassen og to fregatter, da de passerte sørkysten.

- Dette er i stor grad rutinedrift for HMS Tyne og representerer en av de mange rollene våre patruljefartøyer utfører i tråd med Royal Navys ansvarsområder, sier løytnanten.

Norge er kjent med aktiviteten

I en e-post til Dagbladet skriver talsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) at de er kjent med den russiske aktiviteten som britene omtaler.

- Når det gjelder russisk militæraktivitet i våre nærområder, så har vi ikke sett endringer, verken i aktivitetsmengde eller i operasjonsmønster, den siste tiden. Dette gjelder både på maritime styrker og luftstyrker, skriver Moen.

Han skriver også at Forsvaret nå fokuserer på coronapandemien.

- Det er viktig for Forsvaret å opprettholde den operative kapasiteten vi har for å løse våre primæroppdrag i den krevende tiden vi er i. Vi støtter det sivile samfunnet i forbindelse med den pågående pandemien, samtidig som vi har iverksatt tiltak for å bevare vår egen operative evne over tid, skriver Moen.

- Dette innebærer blant annet overvåkingskapasiteter for at vi skal beholde den gode situasjonsforståelsen vi har i våre nærområder, skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!