Royal og samboeren skiller lag

Begge er partitopper for sosialistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet.no): Denne meldingen kom på fransk fjernsyn midt under valgsendingene etter andre omgang av parlamentsvalget i Frankrike i går kveld.

Sosialistene gjorde det bedre enn fryktet, men blant folk flest druknet valgresultatet i  nyheten om de to fremste sosialistene.

Under valget i vår stilte Ségolène Royal som presidentkandidat. Hennes samboer François Hollande er partileder. Påstanden om samlivsbrudd kommer fram i ei bok, kalt «Kulissene av et nederlag», som kommer ut onsdag.

Lederen for Sosialistpartiet (PS), François Hollande, har vært samboer med Ségolène Royal i mer enn tjue år. De har fire barn sammen.

I boka skal Royal be journalister og andre om å slutte å kalle Hollande hennes «kompanjong», fordi det «er ikke lenger tilfelle».

De to er ikke gift, så de kan ikke separeres. Han bor i Paris, og hun bor i Melle, så de kan ikke «flytte fra hverandre».

Ute etter partiledervervet?

Taperen i presidentvalget mot Sarkozy, Ségolène Royal, stilte ikke til gjenvalg, fordi hun er imot å ha flere folkevalgte embeter samtidig, og hun er landsdelspresident i Poitou-Charentes. Derfra opptrådte hun i går kveld som om hun er partileder, til tross for at det er hennes samboer som er det. Hun opptrådte også som om hun skulle være opposisjonsleder, uten å ha stilt opp i valget til nasjonalforsamling.

FRANSK SPREKK: Den franske presidentkandidaten Ségolène Royal og Sosialistpartiets leder François Hollande har bodd sammen i 20 år. Nå skal de bare ha politikken felles - ikke privatlivet. Foto: MELANIE FREY/EPA/SCANPIX
FRANSK SPREKK: Den franske presidentkandidaten Ségolène Royal og Sosialistpartiets leder François Hollande har bodd sammen i 20 år. Nå skal de bare ha politikken felles - ikke privatlivet. Foto: MELANIE FREY/EPA/SCANPIX Vis mer

I Sosialistpartiet kommer nå en kraftig oppvask om «fornyelse» av partiet, og oppvasken ser ut til å begynne hos eksparet Hollande og Royal.

Bedre enn fryktet

Uansett: Sosialistene gjorde det langt bedre i andre omgang av parlamentsvalget enn de fryktet, men høyresida og president Nicolas Sarkozy får et trygt flertall.

I første valgomgang forrige søndag snakket man om en «blå tsunami» til fordel for president Nicolas Sarkozy og hans parti, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP). UMP fikk da valgt inn 109 deputerte, Sosialistpartiet (PS) bare én og mellompartiet Demokratisk Bevegelse (MoDem) ingen av de til sammen 577 i Nasjonalforsamlinga.

Men velgerne har i løpet av den siste uka tenkt seg om.

Stor taper

Til tross for at valgdeltakelsen igjen var lav, bare litt over 60 prosent, som vil si at sosialistene ikke lyktes i å få hjemmesitterne til urnene, gjorde venstresida et bedre valg til slutt enn i 2002.

Høyresida får 341 av de 577 setene, ifølge prognoser i går kveld. Venstresida får 233, langt bedre enn de fryktet etter første omgang.

Av disse går opp til rundt 210 til PS. Kommunistpartiet (PCF) lå an til mellom 12 og 19 seter, og blir uten egen gruppe i huset.

François Bayrou og hans nye parti, MoDem, får bare tre folkevalgte, og er en stor taper i valget.

«Skammens unge»

Men for ytre høyre i Nasjonal Front (FN) er nederlaget fullkomment. Etter første omgang var det bare Marine Le Pen, dattera til partilederen, som kunne bli valgt. Hun tapte. 25 år som «skammens unge» i fransk politikk er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer