Røyk fra Snøhvit-anlegget har kreftfremkallende stoffer

StatoilHydro kalles inn på teppet av SFT.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen ved Snøhvit-anlegget i Hammerfest kalles inn på teppet av Statens Forurensingstilsyn (SFT) etter å ha avdekket flere avvik under faklingen.

Røyken fra Snøhvit-anlegget inneholder kreftfremkallende stoffer. SFT mener StatoilHydro har brutt regelverket, skriver Finnmark Dagblad. Partene skal møtes i neste uke

Ifølge avisen viser en ny SFT-rapport at utslippene fra gassfakkelen har vært langt høyere enn tillatt. Informasjonssjef Sverre Kojedal ved Snøhvit sier imidlertid til NRK at de anser at de har holdt seg innenfor de utslippstillatelsene som foreligger.

Det SFT først og fremst reagerer på er at de ikke ble varslet om de store utslippene i forbindelse med oppstarten av LNG-anlegget utenfor Hammerfest. Over flere uker har byen blitt sotet ned som følge av gassavbrenningen.


Ikke helsefare 

- Prøvetakingen har vist at sotpartiklene i røyken fra fakkelen binder opp PAH-forbindelser, sier kommunelege Anne Grethe Olsen i Hammerfest til NTB.

Hun sier det likevel ikke er noen grunn til å endre på konklusjonen om at røykutslippene fra Hammerfest ikke er helsefarlige for befolkningen.

- PAH er et kreftfremkallende stoff som er farlig under langtidspåvirkning. Når Melkøya-anlegget i Hammerfest går over i produksjonsfasen, vil faklingen bli begrenset til en gang i måneden. Jeg har konsultert en rekke eksperter som alle legger vekt på at eksponeringen skjer over kort tid, sier kommunelege Anne Grethe Olsen.

FARLIG FOR FOLK: Ledelsen ved Snøhvit-anlegget i Hammerfest kalles inn på teppet av Statens Forurensingstilsyn (SFT). Røyken fra anlegget inneholder kreftfremkallende stoffer. Her fra anlegget på Melkøya. Arkivfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FARLIG FOR FOLK: Ledelsen ved Snøhvit-anlegget i Hammerfest kalles inn på teppet av Statens Forurensingstilsyn (SFT). Røyken fra anlegget inneholder kreftfremkallende stoffer. Her fra anlegget på Melkøya. Arkivfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer


Rutinesvikt
Direktør i SFTs næringslivsavdeling Signe Nåmdal sier tilsynet reagerer på at de ikke er varslet, og ble kjent med dem gjennom media. SFT reagerer også på at StatoilHydros målestasjon har vært ute av drift i store deler av september da faklingen pågikk for fullt. Nedbørssamleren som selskapet har benyttet er av et materiale som ikke holder på viktige kvikksølvforbindelser. Det er derfor ikke mulig å få brakt på rene om det er sluppet ut kvikksølv.

- Det er et krav at StatoilHydro skal varsle SFT så fort som mulig dersom det oppstår unormale forhold som har eller kan få forurensningsmessig betydning. Det har ikke blitt gjort her. Dessuten påpeker vi sterkt at rutinene for overvåking ikke har fungert, sier Nåmdal til Finnmark Dagblad.

PÅ BESØK: Statoils konsernsjef Helge Lund på Statoils anlegg Melkøya.