Røyk i Sydneys gater

Skogbrannene nærmer seg Sydney og flere steder er byen full av røyk. Det er forventet høye temperaturer i dag og søndagen kan bli den verste dagen så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

15 000 brannmenn kjemper i dag mot flammene som herjer sørøst i Australia. Fronten av brannene er nå kun 25 kilometer unna landets største by, Sydney, og værmeldingene melder om tørt og varmt vær i dag, opplyser nyhetsbyrået Associated Press (AP).

OL-byen fra i fjor er innhyllet i mystikk og den berømte operaen er knapt synlig. Røyken siver rundt i gatene og har også blåst inn i kjøpesentre og kontorbygg. I bygningen til TV-kanalen ABC ble til og med brannalarmen utløst på grunn av all røyken.

Så dårlig er sikten at flere fly har måttet snu og lande på andre flyplasser enn Sydney Airport.

50 km i timen

Trolig har halvparten av de rundt 100 skogbrannene som har herjet rundt Sydney og andre områder i delstaten New South Wales i en uke blitt påsatt. Så langt er seks personer arrestert for å ha tent på branner.

- Den mest effektive måten å håndtere dette på er raske arrestasjoner, sier Sydneys ordfører, Bob Ca rr.

Lørdag kveld var temperaturen høy, men tørre vinder fungerte som en vifte som gjorde at brannene ble slått noe tilbake. I dag er det imidlertid ventet temperaturer opp mot 38 grader, og en vindstyrke på 50 kilometer i timen.

Vindretningen vil derimot variere langs den brennende fronten på 60 mil. Noen steder kan vinden slå flammene tilbake, mens andre steder vil flammene fly mot Sydney med vinden.

- I verste fall vil brannene være som et lokomotiv uten bremser, sier brannkapten Brian Williams til avisa Sydney Morning Herald.

- Må stå sammen

Bob Carr sier at søndagen kan bli «en av de farligste dagene fellesskapet vårt noen gang har sett».

- Dette er en trussel vi ikke har sett på over 30 år. Så ille er det. Nå må vi stå sammen som om det skulle vært krig og gjøre alt vi kan for å redde hus og liv, sier han.

Så langt har over 150 hjem blitt ødelagt og mer enn 4400 mennesker har blitt eva kuert. Det er foreløpig ikke meldt om noen døde.

Tusenvis av dyr har blitt drept eller skadet i flammehavet, og flere vil det bli da det er for farlig å prøve å redde de.

- Verst er det for større dyr, som koalabjørner og kenguruer. De løper ikke fort nok til å slippe unna brannene, sier veterinær i en dyrepark i Sydney, Julie Barnes til AP.

MISTET ALT: Angela Quigley er en av de som har fått huset sitt helt nedbrent av brannene.
IKKE TÅKE: Det berømte operahuset er knapt synlig i røyken som har lagt seg i Sydneys havn.
15 000 BRANNMENN: Brannmennene kjemper en tilsynelatende håpløs kamp mot flammene.
SVIDD: En brannmann slukker her småbranner i det som er igjen av skog der flammene har herjet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer