Røyk krymper manndommen

LONDON (Dagbladet): Ikke nok med at røyking kan gi kreft og hjerteinfarkt: Hos menn kan røyking også gå på manndommen løs og føre til en betydelig krymping av penis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den seriøse avisa The Observerver som refererer en undersøkelse ved Boston University School of Medicine i Storbritania. To hundre studenter har latt sine kjønnsorgan bli undersøkt. Alle fikk sin manndom målt under ereksjon og resultatet var klart: De som røyker har kortere og mindre penis enn ikke-røykerne.

Klar forskjell

Røykere vil vel ty til den gamle påstanden om at det er ikke størrelsen det kommer an på og at det sikkert ikke er store forskjellen mellom røykere og ikke-røykere.

Men det stemmer ikke ifølge en av forskerne ved Boston-universitetet, Pedram Salimpour. Han sier til avisa at det er en klar forskjell og at resultatet, som viser skadene røyking påfører menn, vil bli lagt fram når impotens-legene i foreningen International Society of Impotence Research møtes i Amsterdam neste måned.

Undersøkelsen bekrefter det som allerede er kjent når det gjelder hjertepasienter, nemlig at røyking fører til innsnevrede blodårer. Det er en av grunnene til at røykere får hjerteinfarkt lettere enn ikke-røykere.

På samme måte fører røyking til at årene som leder til penis snevres inn og reduserer blodtilførselen. Dette fører til mindre elastin, som er det stoffet som fører til ereksjon.

Fra før er det kjent og dokumentert røyking påvirker hormonbalansen i kroppen både hos kvinner og menn. Dette gir kvinnelige røykere mindre kvinnelige former, ved at de får mye magefett, mens hoftene blir smale og lårene tynne. Storrøykende menn vil ofte utvikle stor livvidde og antydning til bryster, mens beina blir tynne.