- Røyk, mat, bensin og kollegaer som alltid spør om penger i kantina

Dette irriterer vi oss over at andre snylter på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet spurte 13 personer på gata i Oslo sentrum om hva de irriterer seg mest over at andre snylter på, og hva de snylter på selv. Hva de svarte kan du se i bildeserien over.

En undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Dagbladet viser at 85 prosent irriterer seg over snyltere, men at bare fåtallet vil innrømme at de snylter selv.

Da Dagbladet gikk ut i Oslo sentrum for å høre hva folk irriterer seg mest over, var det likevel flere som innrømmet en eller annen form for snylting. Noen av dem, som Dagbladet ikke navngir, innrømmet til og med at de har snyltet på NAV i en periode fordi det opplevdes som behagelig.

Irriterer seg over NAV-erne Stein og Rigmor Hovind fra Moss lar seg imidlertid irritere over dem som snylter på velferdssystemet de har bidratt til i mange år.

- At de kan ha det like behagelig som oss som jobber og står på irriterer meg, sier Stein Hovind.

- Før irriterte jeg meg også litt over at noen foreldre aldri hjalp til å kjøre barna til trening, men den tida er jo over, sier han videre.

Rigmor sier at hun ikke har samvittighet til å snylte til seg noe.

Anette Skjellerudssveen (38), Oslo: 1. Jeg irriterer meg over en venninne som alltid kommer og tar hva hun vil ha i kjøleskapet mitt. 2. Jeg snylter røyk av andre, og litt godis av datteren min.
Tage Valrygg (24), Tønsberg: 1. Jeg irriterer meg over folk som alltid ber om røyk på byen, men som aldri kjøper tilbake. De samme folka kjøper seg ofte øl hele tida, så de har jo penger selv. 2. Jeg snylter kanskje litt på foreldrene mine - mat, penger og kjærlighet. Og litt internett.
Fru Huser (pensjonist), Oslo: 1. Jeg har funnet meg i at det har blitt så mye ondskap i verden. Løgnen har kommet inn i livene våre, og det er det ikke noe å gjøre med. Det er ingenting som binder folk til å være ærlige lengre, det er bare egoisme. 2. Jeg har jobbet hele livet og har en god pensjon. Jeg har det som plummen i egget, og trenger ikke snylte.
Lina Michanek (27), Stockholm: 1. Sigaretter! 2. Jeg har snyltet på søsteren min hele helgen når jeg har vært på besøk, både på mat og alkohol.
Sofie Michanek (25), Oslo: 1. Folk som overnatter og ikke spør før de tar for seg i kjøleskapet. De tar seg til rette og drikker opp all melka. 2. Jeg er ganske opptatt av å gi tilbake hvis jeg får noe, og håper jeg er flink til det.
Rigmor Hovind (60), Moss: 1. Jeg irriterer meg over de som misbruker Nav. 2. Jeg tror rett og slett ikke jeg hadde hatt samvittighet til å snylte meg til noe.
Stein Hovind (61), Moss: 1. Navere - at de kan ha det like behagelig som oss som jobber og står på. Før irriterte jeg meg også litt over at noen foreldre aldri hjalp til å kjøre barna til trening, men den tida er jo over. 2. Jeg føler ikke at jeg snylter på noen. Jeg betaler skatten min jeg.
Stian Dalen (24), Bø i Telemark: 1. Folk som ikke har lappen eller egen bil som alltid skal sitte på med meg uten å betale bensin - det irriterer jeg meg over ganske ofte. 2. Jeg snylter nok til meg litt mat fra mamma og pappa, uten å noen gang invitere dem på middag tilbake.
Nina Øien (19), Ålesund: 1. Jeg er kanskje for dumsnill til at jeg kan kalle det snylting, men det er alltid noen som spør om penger til mat i kantina eller lignende, men aldri gir noe særlig tilbake. 2. Jeg snylter kanskje til meg litt gratis mat på jobb.
Bjørn Christian Padøy (30), Moss: 1. Jeg irriterer meg på folk som snylter og utnytter velferdssystemet vårt. Blant venner er det ikke like farlig. 2. Det kan nok hende jeg sniker meg unna litt oppgaver hjemme. Kanskje litt vasking og rydding og slike ting.
Kristoffer Bubandt (17), Tromsø: 1. Venner som alltid ber om snus, men ikke gidder å kjøpe selv. 2. Jeg har ikke begynt å snylte ennå, jeg.
Hege Bubandt (51), Tromsø: 1. Folk som bevisst bygger opp nettverk med tanke på hva folk kan - som at de passer på å være venn med en elektriker for eksempel. 2. Jeg skulle egentlig ønske at jeg var bedre til å snylte. Jeg tror jeg skal bli bedre på det.
Hans Petter Madsen (36), Tangen: 1. Folk som sniker seg unna drosjeregninga. Jeg har kjørt taxi i mange år, og hørt mange prøve å få andre til å betale. Jeg har også opplevd at folk stikker av, men vi finner dem ofte igjen. 2. Jeg kommer ikke på noe.

- Jeg føler ikke at jeg snylter på noen. Jeg betaler skatten min jeg, sier Stein.

Røyk og snus Flere lar seg også irritere over hverdagsting som røyk og snus.

- Jeg irriterer meg over folk som alltid ber om røyk på byen, men som aldri kjøper tilbake. De samme folka kjøper seg ofte øl hele tida, så de har jo penger selv, sier Tage Valrygg (24) fra Tønsberg.

Anette Skjellerudsveen (38) fra Oslo innrømmer at hun noen ganger snylter røyk av andre, men at andre også snylter røyk hos henne - slik at det går opp.

Nina Øien (19) fra Ålesund forteller at snylting i kantina irriterer henne.

- Jeg er kanskje for dumsnill til at jeg kan kalle det snylting, men det er alltid noen som spør om penger til mat i kantina eller lignende, men aldri gir noe særlig tilbake, sier hun.

Sniker seg unna regninga Drosjesjåfør Hans Petter Madsen (36) fra Tangen forteller at han har opplevd mange som sniker seg unna drosjeregninga. Bare fire prosent innrømmer i en undersøkelse Ipos MMI har gjort for Dagbladet at de har stukket fra regninga - men samtidig viser undersøkelsen at hele 40 prosent kjenner noen som har gjort det en eller flere ganger.

- Det er irriterende med folk som sniker seg unna drosjeregninga. Jeg har kjørt taxi i mange år, og hørt mange prøve å få andre til å betale. Jeg har også opplevd at folk stikker av, men vi finner dem ofte igjen, sier Madsen.

IRRITERER SEG OVER NAV-ERE: Stein Hovind fra Moss irriterer seg over de som snylter på velferdssystemet vårt. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
IRRITERER SEG OVER NAV-ERE: Stein Hovind fra Moss irriterer seg over de som snylter på velferdssystemet vårt. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

Hege Bubandt (51) fra Tromsø forteller at hun gjerne skulle blitt bedre til å snylte.

- Det er irriterende med folk som bevisst bygger opp et nettverk basert på hva folk kan. For eksempel at de passer på å være venn med en elektriker, en rørlegger og liknende. Samtidig skulle jeg ønske jeg var bedre på å snylte selv, sier hun til Dagbladet.

SNIKER SEG UNNA REGNINGA: Drosjesjåfør Hans Petter Madsen (36) fra Tangen irriterer seg over de som sniker seg unna drosjeregninga. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
SNIKER SEG UNNA REGNINGA: Drosjesjåfør Hans Petter Madsen (36) fra Tangen irriterer seg over de som sniker seg unna drosjeregninga. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer