VONDT Å PUSTE: Mange bruker munnbind i Moskva, på grunn av røyken og den dårlige lufta. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
VONDT Å PUSTE: Mange bruker munnbind i Moskva, på grunn av røyken og den dårlige lufta. Foto: EPA/YURI KOCHETKOVVis mer

Røyk og hete- bølge tømmer norsk ambassade

Bare fem av 60 ansatte er igjen i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nesten hele staben ved den norske ambassaden i Moskva har rømt fra hetebølgen og røyken som forurenser luften i byen.

Bare 5 av de 60 ansatte er nå igjen på ambassaden, opplyser Utenriksdepartementet (UD) til Aftenposten.no. De fleste har enten reist til Norge eller andre steder i Russland.

- Alt ikke-kritisk personell er sendt ut, og kun en minimumsstab er igjen, sier UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen.

Røyken fra de mange skog- og torvbrannene rundt den russiske hovedstaden ligger som et teppe over byen. Antall mennesker som dør i Moskva per dag, skal ha økt med flere hundre som følge av røyken og heten.

- Det er ingen tvil om at det er en stor belastning å oppholde seg i Moskva når situasjonen er som den er, sier Elsebutangen, som oppfordrer folk til å tenke seg godt om før de reiser til byen.

Selv om den norske ambassaden fortsatt holder åpent, betyr minimumsbemanningen at det kun er de viktigste sakene, og de aller mest betydningsfulle visumsøknadene, som blir behandlet.

Også ansatte ved en rekke andre ambassader i Moskva har midlertidig valgt å forlate byen. Myndighetene i USA opplyste tirsdag at de dekker utgiftene til hjemreise for en del av deres ambassadeansatte, ifølge nyhetsbyrået AFP.

(NTB)