Røyk uklar om tobakk

Dagfinn Høybråten vil ha slutt på statens milliardinvesteringer i tobakk. Men Per-Kristian Foss nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jens Ove Kristiansen

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): En gammel røykestrid ser ut til å ha blusset opp igjen i forkant av regjeringens forslag om etiske retningslinjer for oljefondet, som ble fremmet av finansminister Per-Kristian Foss i går.

Striden om røykeloven var så alvorlig innad i regjeringen at den var i ferd med å slå en kile inn i hele regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Kristelig Folkeparti. Det er ingen hemmelighet at finansminister Foss og andre i Høyre var svært skeptiske til Høybråtens planer.

Krystallklar konklusjon

Avgått Høyre-leder Jan Petersen bekreftet i et intervju med Dagbladet før Høyres landsmøte at han som leder måtte presse gjennom en aksept for loven i Høyre. Men i denne tobakkssaken har altså Foss vunnet over Høybråten. Seinest lille julaften i fjor konkluderte Høybråtens departement krystallklart:

«...hele tobakksindustrien må trekkes ut av investeringsporteføljen til Statens petroleumsfond av etiske grunner.»

Også statsminister Kjell Magne Bondevik forsøkte å fjerne tobakksinvesteringene under sin første regjeringsperiode. Nå mislykkes forsøket igjen. Dermed vil Norge fortsette å profittere stort på en tobakksindustri som Bondevik-regjeringen på andre arenaer motarbeider. Oljefondets tobakksinvesteringer er økt radikalt de siste åra, og beløper seg nå til rundt fire milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået NorWatch.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer