Røyk uklar om tobakk

Dagfinn Høybråten vil ha slutt på statens milliardinvesteringer i tobakk. Men Per-Kristian Foss nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jens Ove Kristiansen

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): En gammel røykestrid ser ut til å ha blusset opp igjen i forkant av regjeringens forslag om etiske retningslinjer for oljefondet, som ble fremmet av finansminister Per-Kristian Foss i går.

Striden om røykeloven var så alvorlig innad i regjeringen at den var i ferd med å slå en kile inn i hele regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Kristelig Folkeparti. Det er ingen hemmelighet at finansminister Foss og andre i Høyre var svært skeptiske til Høybråtens planer.

Krystallklar konklusjon

Avgått Høyre-leder Jan Petersen bekreftet i et intervju med Dagbladet før Høyres landsmøte at han som leder måtte presse gjennom en aksept for loven i Høyre. Men i denne tobakkssaken har altså Foss vunnet over Høybråten. Seinest lille julaften i fjor konkluderte Høybråtens departement krystallklart:

«...hele tobakksindustrien må trekkes ut av investeringsporteføljen til Statens petroleumsfond av etiske grunner.»

Også statsminister Kjell Magne Bondevik forsøkte å fjerne tobakksinvesteringene under sin første regjeringsperiode. Nå mislykkes forsøket igjen. Dermed vil Norge fortsette å profittere stort på en tobakksindustri som Bondevik-regjeringen på andre arenaer motarbeider. Oljefondets tobakksinvesteringer er økt radikalt de siste åra, og beløper seg nå til rundt fire milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået NorWatch.

- Etiske brudd

- Vi bygger på Graver-utvalgets innstilling, og foreslår derfor ikke å trekke ut tobakksindustrien på generelt grunnlag. Men det finnes altså en mulighet om det foreligger etiske brudd, for eksempel at selskapet har en uetisk praksis i framstillingen eller markedsføringen av sine produkter, sier statssekretær Harald Solberg (KrF) i Finansdepartementet.

- Dette må være et klart nederlag for Høybråten, sier Rune Frøyland i Bellona, som er skuffet over at retningslinjene generelt legger lista svært høyt for å kaste ut selskaper som bryter menneskerettigheter og skader miljøet.

Ironisk nok blir Foss - en av politikerne i Norge som har gått sterkest imot å blande etiske retningslinjer inn i forvaltningen av oljeformuen - nå historisk: Norge blir angivelig det første landet i verden som innfører retningslinjer for statlige aksjeinvesteringer.

b> GUTTEN I RØYKEN: Finansminister Per-Kristian Foss sørger for at Norge fortsatt vil investere milliardbeløp i tobakksselskaper.
PASSIV RØYKE-INVESTOR: Helseminister Dagfinn Høybråten sa som Bondevik 1-regjeringen nei til å profittere på tobakk, men fikk ikke gehør hos Foss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer