Jens Ove Kristiansen
STAVANGER/OSLO (Dagbladet): En gammel røykestrid ser ut til å ha blusset opp igjen i forkant av regjeringens forslag om etiske retningslinjer for oljefondet, som ble fremmet av finansminister Per-Kristian Foss i går.
Striden om røykeloven var så alvorlig innad i regjeringen at den var i ferd med å slå en kile inn i hele regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Kristelig Folkeparti. Det er ingen hemmelighet at finansminister Foss og andre i Høyre var svært skeptiske til Høybråtens planer.
Krystallklar konklusjon
Avgått Høyre-leder Jan Petersen bekreftet i et intervju med Dagbladet før Høyres landsmøte at han som leder måtte presse gjennom en aksept for loven i Høyre. Men i denne tobakkssaken har altså Foss vunnet over Høybråten. Seinest lille julaften i fjor konkluderte Høybråtens departement krystallklart:
«...hele tobakksindustrien må trekkes ut av investeringsporteføljen til Statens petroleumsfond av etiske grunner.»
Også statsminister Kjell Magne Bondevik forsøkte å fjerne tobakksinvesteringene under sin første regjeringsperiode. Nå mislykkes forsøket igjen. Dermed vil Norge fortsette å profittere stort på en tobakksindustri som Bondevik-regjeringen på andre arenaer motarbeider. Oljefondets tobakksinvesteringer er økt radikalt de siste åra, og beløper seg nå til rundt fire milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået NorWatch.
- Etiske brudd
- Vi bygger på Graver-utvalgets innstilling, og foreslår derfor ikke å trekke ut tobakksindustrien på generelt grunnlag. Men det finnes altså en mulighet om det foreligger etiske brudd, for eksempel at selskapet har en uetisk praksis i framstillingen eller markedsføringen av sine produkter, sier statssekretær Harald Solberg (KrF) i Finansdepartementet.
- Dette må være et klart nederlag for Høybråten, sier Rune Frøyland i Bellona, som er skuffet over at retningslinjene generelt legger lista svært høyt for å kaste ut selskaper som bryter menneskerettigheter og skader miljøet.
Ironisk nok blir Foss - en av politikerne i Norge som har gått sterkest imot å blande etiske retningslinjer inn i forvaltningen av oljeformuen - nå historisk: Norge blir angivelig det første landet i verden som innfører retningslinjer for statlige aksjeinvesteringer.