Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røykbombeangrep oppklart i Sverige

Fem unggutter som sto bak røykbombeangrepet mot et diskotek utenfor Vstersund natt til lørdag, har sagt at det var ment som en spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spøken ble en skrekkopplevelse for de om lag 800 ungdommene som befant seg i diskoteket. Til sammen 123 ungdommer måtte bringes til sykehus med røykskader.

Søndag kunne politiet slå fast at saken var løst. To ungdommer, 17 og 18 år gamle, kastet granatene. Begge har tilstått.

Ungdommene har sagt at de bare ville spre litt røyk i lokalet. Men de militære røykgranatene viste seg å spre svart giftig røyk.

Mange av de rundt 850 ungdommene som var samlet i diskotektet, forsto ikke umiddelbart alvoret da røykgranatene ble kastet inn. De trodde den kvalmende osen kom fra en røykmaskin tilknyttet diskotekets lysanlegg og skulle bidra til stemningen og showet.

- Det var først da brannvesenet og politiet kom, at jeg forsto at det var alvor. Sikten var null, mange gråt og var fortvilte. Jeg forsto at jeg måtte ut, fortalte 17-åringen Kristoffer Haake, som husket diskotekbrannen i Göteborg før jul der mer enn 60 ungdommer mistet livet.

Guttene hadde fått tak i røykgranater som blant annet inneholder zink og nitratstoffer og utskiller en sterk gass. I trange, uventilerte lokaler kan slik gass være livsfarlig, og folk som innhalerer den kam bli påført lungeødem.

(NTB-TT)