Røykdykkere kunne reddet liv

8 profesjonelle røykdykkere ble avvist av redningsledelsen under Scandinavian Star-katastrofen i påsken for 10 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsledelsen besluttet å ikke bruke røykdykkerne som Sjøforsvaret hadde på to MTB-er som var på plass like ved den brennende fergen rett etter at alarmen hadde gått.

De militære røykdykkerne hadde tatt på røykdykkerutstyret og stod klar på dekk, i tilfelle de skulle ombord for å forsøke å berge passasjerer ut av det brennende skipet.

Ikke bruk for røykdykkere

Men beskjeden som kom etter et par timers venting var at det ikke var var bruk for røykdykkere. Røykdykkerne fra Sjøforsvaret ble nærmest jaget bort fra området, og først etter fem timer kom den første røykdykkeren ombord i Scandinavian Star. Han fant en overlevende som ble berget, melder TV2.

Ikke nevnt i rapporten

I rapporten granskingskommisjonen har laget etter Scandinavian Star-ulykken er ikke de avviste røykdykkerene fra Sjøforvaret nevnt med ett ord. Hvor mange flere som kunne vært berget dersom røykdykkere hadde sluppet ombord tidligere er det ingen som vet.

- Frustrerende

Nestkommanderende på KNM Kjekk, Pål Morten Hjulstad, sier til TV 2 at røykdykkerne stod på dekk og bare ventet på å bli hentet med helikopter. - Det føles frustrerende at vi ikke ble benyttet, dersom det er slik at vi kunne reddet noen av dem som omkom, sier Hjulstad.

Men han mener at han ikke er kompetent til å si om det var riktig av redningsledelsen å avvise røykdykker-assistansen som Sjøforsvaret tilbød.

RØYKDYKKER-NEKT: Redningsledelsen lot ikke Sjøforsvarets røykdykkere slippe ombord i Scandinavian Star mens det fortsatt var håp om å berge passasjerer.