Røykeforbud i barnefamilier

Island innfører en lov som pålegger foreldre å skåne sine barn mot sigarettrøyk. Barneombud Trond Waage ønsker det samme i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven innføres på Island i august, og slår fast at foreldre har ansvar for å beskytte ungene sine mot sigarettrøyk. Dermed strekker Island seg lengre enn resten av verden når det gjelder røykerestriksjoner, skriver Dagsavisen.

Barna kommer først

- Det er flott, og modig gjort! sier et begeistret barneombud Trond Waage. Han mener at hensynet til barna må komme foran foreldrenes frihet til å røyke i sitt eget hjem. Han peker på at voksne ønsker å beskytte seg selv mot passiv røyking, så det er på tide at lovene omfatter barna også.

Man legger ikke opp til straff i den nye islandske loven, men at den vil være et sterkt signal til røykerne, slik den norske røykeloven for øvrig fungerer. Men om dette blir nedfelt i lov, vil dette i praksis føre til at barn kan saksøke sine røykende foreldre hvis de får kreft i voksen alder.

En nordisk undersøkelse fra 1995 viste at 32 av foreldrene røykte i nærheten av sine barn. - Men dette er sannsynligvis bare toppen av isfjellet, sier forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for folkehelse til Dagsavisen. - Måling av nikotininnhold i barns hår og urin har nemlig vist at de blir utsatt for mer røyk enn foreldrene oppgir. Man regner med at rundt 230.000 norske barn utsettes for passiv røyking.

Lund mener at en røykelov som den islandske kan vise at myndighetene tydelig slår fast at foreldre ikke bør røyke i nærheten av sine barn. - Jeg kan tenke meg at innføringen av en slik regel vil skape debatt, noe som vil sette søkelys på dette, avslutter Karl Erik Lund.