Røykeforbud i barnefamilier

Island innfører en lov som pålegger foreldre å skåne sine barn mot sigarettrøyk. Barneombud Trond Waage ønsker det samme i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Loven innføres på Island i august, og slår fast at foreldre har ansvar for å beskytte ungene sine mot sigarettrøyk. Dermed strekker Island seg lengre enn resten av verden når det gjelder røykerestriksjoner, skriver Dagsavisen.

Barna kommer først

- Det er flott, og modig gjort! sier et begeistret barneombud Trond Waage. Han mener at hensynet til barna må komme foran foreldrenes frihet til å røyke i sitt eget hjem. Han peker på at voksne ønsker å beskytte seg selv mot passiv røyking, så det er på tide at lovene omfatter barna også.

Man legger ikke opp til straff i den nye islandske loven, men at den vil være et sterkt signal til røykerne, slik den norske røykeloven for øvrig fungerer. Men om dette blir nedfelt i lov, vil dette i praksis føre til at barn kan saksøke sine røykende foreldre hvis de får kreft i voksen alder.

En nordisk undersøkelse fra 1995 viste at 32 av foreldrene røykte i nærheten av sine barn. - Men dette er sannsynligvis bare toppen av isfjellet, sier forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for folkehelse til Dagsavisen. - Måling av nikotininnhold i barns hår og urin har nemlig vist at de blir utsatt for mer røyk enn foreldrene oppgir. Man regner med at rundt 230.000 norske barn utsettes for passiv røyking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer