Røykeforbud i Levanger strider mot menneskerettene

De ansatte i Levanger kommune har totalforbud mot røyking i arbeidstiden. Det er i strid med menneskerettighetene, mener Fylkesmannen, som nå har opphevet det omstridte forbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et totalforbud som også omfatter røyking i egen bil, bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Retten til et privatliv omfatter også retten til å røyke, fastslår Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Tre medlemmer av Fremskrittspartiets kommunestyregruppe krevde lovlighetskontroll av røykeforbudet, og har nå vunnet fram, skriver Trønder-Avisa.

- En god dag for oss. Fylkesmannens vedtak viser at demokratiet fungerer, sier Frp-politikerne Birger Meinholt og Steinar Holten til avisa.

Det vakte stor oppsikt da Levanger kommune i høst vedtok å innføre totalt røykeforbud 1. januar. Vedtaket forbød ikke bare røyking i kommunens lokaler, men også på kommunens tomteareal og ellers overalt hvor de ansatte måtte befinne seg i arbeidstiden.

Kommuneadministrasjonen og Fagforbundet har tidligere uttalt at røykeforbudet ble godt mottatt blant de ansatte og at det var en suksess.

(NTB)