Røykeforbud i skiløypa

GOLSFJELLET (Dagbladet): På Golsfjellet snakker ikke skigåerne lenger om vær og vind når de møtes, men hvorvidt de står i et røykfritt kryss eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt på fjellplatået, omkranset av snøkledde vidder og steile fjell, står skiltet som forteller at røyking er uønsket.

Skigåerne Gill Haakenstuen og Gro Anthun, begge fra Oslo, føler seg forfulgt som røykere, etter at de har tatt seg påskefri fra røykelovens begrensninger i storbyen.

- Vi trodde faktisk at vi her ute på fjellvidda kunne ta oss en røyk uten å støte på forbud og formaninger. Det siste fristed, trodde vi, inntil nå. Dette provoserer mer enn det morer oss, sier de to Oslo-kvinnene.
De forteller at de er henvist til de dårligste plassene på hotellet de bor, og jammen er det formaninger å få utendørs også.

- Røykere er blitt fritt vilt, som det skal drives jakt på hele året uansett oppholdssted. Vi må gjemme oss bort for ikke å bli plassert i lukkede rom eller utsatt for forbudsskilt, selv ute på tur i påskefjellet, sier de to.
Det er ikke tvil om at Golsfjellets utvidede tolkning av røykeloven får oppmerksomhet. De fleste stopper, peker, rister på hodet og ler.

Det er eieren av Storefjell høyfjellshotell, Arne Nibstad, som hadde ideen og som satte opp de omstridte Røykfritt kryss-skiltene på Golsfjellet.

- Totalt var det fem av i alt 35 kryss som ble merket på denne måten. Tanken var at bordene som var utplassert skulle være røykfrie. I dag er det tre skilt som gjenstår, resten er fjernet av sinte røykere, sier Nibstad.

Han forteller at reaksjonene har vært mange, fra begeistring til sinne.

- Det var jo med et smil om munnen de ble satt opp. Det er klart at folk kan røyke om de vil på Golsfjellet, sier Arne Nibstad.

PROVOSERT: - Dette provoserer mer enn det morer, sier Gill Haakenstuen og Gro Anthun fra Oslo.