Røykeforbud i Sverige

Helseminister Dagfinn Høybråten gratulerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenskene følger etter Norge og innfører røykeforbud på utesteder. Den svenske riksdagen besluttet i ettermiddag, med solid flertall å forby røyking på restauranter og puber fra 1. juni neste år. Dermed kopierer svenskene helseminister Dagfinn Høybråtens hjertesak. Om bare noen uker innføres nemlig røykeforbud på norske utesteder.

Riksdagen fattet vedtaket med 245 stemmer for, og bare 45 stemmer mot lovforslaget. I Sverige er anslagene at 500 mennesker dør av passiv røyking hvert eneste år.

- Nå får endelig de ansatte i utelivsbransjen et bedre arbeidsmiljø, sier riksdagsmedlemmet Gabriel Romanus I Folkpartiet til Expressen.se.

Det er en vesentlig forskjell i det svenske røykeforbudet som ikke gjelder i Norge. Svenske restaurantgjester som vil ta seg en blås skal få kunne gå inn i et tilstøtende lukket rom og røyke. Men de får ikke ha med seg mat, ikke engang en drink inn i det isolerte røykerommet.

I Norge må røykerne gå ut på gata, enten det er sommer og sol eller snøstorm og minus 20 grader ute.

Norsk støtte

- Jeg har vært kjent med at svenskene har jobbet med et røykeforbud en stund. Jeg har flere ganger drøftet saken med min svenske kollega, folkehelseminister Morgan Johansson, sier helseminister Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no.

Sverige føyer seg nå inn i rekken av land som tar et skritt mot en mindre røykfylt samfunn. Irland har allerede et forbud som trådte i kraft i mars i år. I USA har flere delstater innført lignende forbud.

- Tiden er moden for dette. Det kommer til å skje i land etter land. Om kort tid tror jeg vi vil snu oss tilbake og spørre: Hvorfor gjorde vi ikke dette før?, sier Høybråten til Dagbladet.no.

<B>GLAD:</B> Jeg sender mine gratulasjoner til svenskene med vedtaket i riksdagen, sier helseminister Høybråten til Dagbladet.no.