Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røykeforbud kutter drastisk i antall hjerteinfarkt

Redusert med en tredel i løpet av tre år, viser studier.

ARKITEKTEN I NORGE: Dagfinn Høybråten ble tildelt LHLs ærespris for sin innsats med røykeloven i 2006.
Foto Knut Falch / SCANPIX
ARKITEKTEN I NORGE: Dagfinn Høybråten ble tildelt LHLs ærespris for sin innsats med røykeloven i 2006. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Røykeforbud på offentlige steder har hatt en langt større forebyggende effekt på antall hjerteinfarkt enn man hadde forventet, viser nye studier gjennomført i Europa og Nord-Amerika.

Ifølge BBC viser to studier offentliggjort i de ledende tidsskriftene Circulation og Journal of the American College of Cardiology at antallet hjerteinfarkt reduseres med opptil en tredel i løpet av bare tre år.

Passiv røyking fører til infarkt
- Selv om vi åpenbart ikke vil få antallet hjerteinfarkt ned til null, viser disse resultatene at røykeforbud forhindrer mange infarkt på kort og mellomlang sikt, sier dr. James Lightwood ved California universitet i San Francisco.

- Denne studien styrker allerede sterke bevis for at passiv røyking fører til hjerteinfarkt, og at totalt røykeforbud på alle arbeidsplasser og offentlige steder er noe vi kan gjøre for å beskytte befolkningen, sier Lightwood.

Hans forskningsteam kom fram til at antallet hjerteinfarkt begynte å falle umiddelbart etter innføringen av anti-røykelover i Europa og Nord-Amerika, med 17 prosent det første året, og med 36 prosent etter tre år.

Risikoen faller
Undersøkelsene omfatter flere millioner mennesker, og samlet tyder resultatene på at røykeforbudene har redusert antall hjerteinfarkt med så mye som 26 prosent per år siden de ble innført.

I England ble offentlig røykeforbud innendørs innført i 2007. I juli 2009 var 24 stater i USA underlagt røykeforbud på de fleste offentlige steder. I Norge har det vært offentlig røykeforbud siden 2004.

Dersom man slutter å røyke tar det ifølge helsedirektoratet ett år før tilleggsrisikoen for hjerteinfarkt er halvert i forhold til dem som aldri har røyket. Etter 15 år er risikoen for hjerteinfarkt på samme nivå som en som aldri har røyket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling