Røykeforbud på busstopp

Verdens helsesjef, Gro Harlem Brundtland, mener det må kraftigere lut til for å få redusert tobakksskadene. Jo flere røykfrie miljøer, jo bedre, sier hun, og går inn for røykeforbud på trikkeholdeplasser, busstopp og perronger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske røykeloven skal revideres, og striden står først og fremst om hvorvidt det skal være totalforbud mot røyking på puber og serveringssteder.

Gro Harlem Brundtland er ikke i tvil om hva hun mener:

Plagsomt

- I offentlige rom bør det ikke være lov til å røyke. Det gjelder også holdeplasser liknende. Det er da ganske plagsomt å bli utsatt for røyk mens du står i kø på en perrong, mener Gro.

- Vi er jo ute i frisk luft

- Jeg ser ingen grunn til at det skal være røykeforbud utendørs, sier Ole Kristian Bangås. Han står og venter på bussen ved Jernbanetorget.

- Jeg røyker ikke, men mener det må være opp til andre om de vil røyke ute.

Ved siden av står Arne Olstad, og er helt enig.

- Røykeforbud på holdeplassene synes jeg ikke noe om. Derimot burde det være flere søppeldunker rundt her. Søppel og sneiper er et større problem enn røykingen, mener han.

- For oss ikke-røykere er det plagsomt at andre røyker, og jeg synes det burde bli flere røykfrie soner. Likevel tror jeg et røykeforbud på holdeplassene blir vanskelig å kontrollere, sier Parween Mizoory.

Argumentene for det er ikke bare at man utsettes for passiv røyking, men like mye signaleffekten.

- Jeg tenker særlig på barn og ungdom. Når de ser på røyk som en selvfølgelig del av et sosialt fellesskap, er det ikke så rart de begynner å røyke. Dersom røyking i det offentlige rom ikke er så alminneliggjort og kult, tror jeg det vil virke forebyggende.

Men å lovregulere røykeforbud i private sfærer er å gå for langt. Heller ikke ute i skiløypene har det noen hensikt med røykeforbud, mener hun.

Ikke imponert

Sjefen for WHO er lite imponert over den norske røykestatistikken. I noen år etter at røykeloven ble innført, i 1975, gikk andelen røykere ned. Men de siste åra har det skjedd lite.

Nå røyker tre av ti nordmenn.

- Det er opplagt behov for en ny runde på dette. Det er ikke nok med bare holdningskampanjer, man må rett og slett sørge for røykfrihet på flest mulig områder, mener Gro.

Hun minnes hvordan hun som statsminister og Tove Strand Gerhardsen som sosialminister måtte be helsedirektør Torbjørn Mork slutte å røyke på TV.

- Det var ikke lett å få gehør for røykeforbud på arbeidsplassene. Men i dag tar folk det som en selvfølge. Og jeg tror det hjelper mange som ønsker å kutte røyken.

Harlem Brundtland mener også at helsevesenet må bli flinkere til å ta røyking på alvor.

- Folk som er blitt avhengige av nikotin, fortjener å få hjelp. Plaster og andre midler som kan brukes, må gjøres lettere tilgjengelig, mener hun.

<B>ENIGE:</B> Både røyker Arne Olstad og ikke-røyker Ole Kristian Bangås mener det får være opp til folk selv om de vil røyke på bussholdeplassene. Noe forbud vil de ikke ha.