Røykeloven tar kvelertak på kafeer

Restaurant- og utelivsbransjen har opplevd en omsetningssvikt fra 10 til opptil 50 prosent siden innføringen av røykeloven. Verst stilt er de såkalt brune stedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Mange vil miste sine jobber i nær framtid. Mange er allerede permittert, og ennå har ikke vinteren satt inn. Vi har skrevet et brev til Oslo kommune der vi ber om at forholdene legges til rette slik at bransjen ikke fullstendig skal falle sammen.

Dette sier advokat Christian J. Aubert, daglig leder i interesseorganisasjonen Bedre Uteliv i Oslo.

Krever krisepakke

Organisasjonen ber nå kommunen om en krisepakke for en næring på kanten av stupet.

Han ser med skepsis på utviklingen og påpeker at de såkalt nye gjestene, de som tidligere ikke kom på restauranter på grunn av røykingen, nesten har uteblitt.

Bildet er det samme landet over; bransjen sliter kraftig.

De brune kafeene og kjøpesenterkafeene er mest utsatt.

Flere kommuner, deriblant Kragerø og Fredrikstad, har bedt om ulike dispensasjonsordninger for at utesteder skal kunne fortsette driften.

Frykter det verste

Utelivsbransjen i Oslo har rundt 10 000 ansatte på til sammen ca. 1000 skjenkebevillinger.

Mange risikerer nå å få inndratt skjenkeløyvet fordi de er seine med moms og avgiftsbetalinger.

-  Vi ber kommunen om å slutte å ta blodpris for uteservering vinterstid, vi ber om at saksbehandlingen i skjenkesaker må gå raskere og at skjenkebevillinger ikke inndras straks et utested kommer litt etter med betalingen, sier Aubert.

Han framholder at spørsmålet om arbeidsplasser aldri ble vurdert da røykeloven ble vedtatt.

Direktør i Reiselivsbedriftenes Landsforening, Jostein Hansen, bekrefter det nedslående bildet:

-  Vi frykter en masse konkurser og nedleggelser, sier han.

Verst for de gamle

Restauranten Dovrehallen i Storgata i Oslo har måttet permittere tre faste servitører.

På dagtid er to tredeler av omsetningen borte.

-  Pensjonistene, som utgjorde størsteparten av gjestene på dagtid, er forsvunnet. Jeg tør si til Dagfinn Høybråten at våre tidligere kunder sitter hjemme og forfaller. De både drikker mer og bruker mer piller enn de gjorde da de hadde sin faste tur hit på formiddagen, sier servitør Grethe Arntzen.

Hun har 38 år bak seg i bransjen og 19 av dem på Dovrehallen. Dette serveringsstedet er et av byens eldste og har vært i sammenhengende drift i 103 år.

TRIST: Servitør Grethe Arntzen på Dovrehallen har jobbet der i 19 år. Etter 38 år i bransjen frykter hun at røykeloven fører til at dørene må stenges. Det gjør også pensjonist Tore Bergersen, fast gjest gjennom mange år.