Røyken legges ned

Styret i Avinor hørte ikke på de ansattes bønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Styret i Avinor har sittet samlet siden klokka 12 i dag for å avgjøre den betente flyttesaken. Avgjørelsen var ventet klokka 17.30, men spørsmålet krevde mer tid å finne svar på.

Men like før klokka 19 la de avgjørelsen fram for omverdenen. De går inn for å legge ned kontrollsentralen på Røyken. Samtidig skal en ny sentral stå ferdig på Sola i 2008.

Instillingen styret fikk fra Avinors ledelse var å legge ned kontrollsentralen på Røyken og samle hele flykontrollfunksjonen for Sør-Norge ved Sola utenfor Stavanger. Dette mener de vil gi en årlig besparelse på omlag 24 millioner kroner.

Flyr som normalt

Det var denne innstillingen som førte til at flygelederne på Røyken sykemeldte seg, og skapte massivt flykaos over hele landet mandag 27. september.

Om avgjørelsen fører til flere sykemeldinger eller aksjoner blant flygelederne på Røyken gjenstår å se. Men til flere medier har de ansattes tillitsvalgte i dag sagt at de er forberedt på at vedtaket ville bli negativt.

- Folk er skuffet, men ikke overrasket. Dette føyer seg inn i rekken av det vi har opplevd til nå i dette skandaløse prosjektet, sier Paul Johannessen til NTB.

Han representerer de ansatte på Røyken.

En knapp time etter at vedtaket ble kjent, gikk arbeidet ved kontrollsentralen omtrent som normalt. Det var en liten forsinkelse i flytrafikken, men det var bare snakk om minutter.

Johannessen og Norsk Flygelederforening setter nå sin lit til at politikerne vil gripe inn og overprøve Avinor-styrets vedtak. Johannessen kaller vedtaket et forsøk på politisk kupp.

- Når politikerne får vurdert de økonomiske kalkylene som vedtaket bygger på, føler vi oss ganske sikre på at de vil reagere, sier Johannessen.

Stortinget skal i løpet av oktober ha en høring om flysikkerhet og omstillingen som er i gang. Dessuten er det varslet at kontrollkomiteen på Stortinget ønsker å se på de økonomiske sidene ved nedleggelsen av Røyken-anlegget.

Avinor har redusert flyfrekvensen over østlandet i dag slik at presset på flygelederne som i kveld jobber ikke skal bli for stort nå som de også får vedtaket å tenke på.

Kostet en milliard

Den hypermoderne kontrollsentralen på røyken stod ferdig i 1996 etter drøye ti år med planlegging og bygging. Anlegget, omlag 300 meter inne i fjellet, hadde en prislapp på 560 millioner kroner. Men etter åpningen har det blitt foretatt flere oppgraderinger som i dag øker summen til omlag en milliard kroner.

Flysikkerhetseksperter fra en rekke land i og utenfor Europa har besøkt Røyken for å se hvordan det toppmoderne anlegget fungerer. Få trodde den hypermoderne kontrollsentralen skulle foreslås nedlagt bare ti år etter åpningen.les også:

LEGGES NED: Den hypermoderne kontrollsentralen på Røyken legges ned. Ny sentral på Sola skal stå klar i 2008.