Røyken tok beina

Rolf Pedersen jobbet i 36 år ved J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik. Alt storrøykeren sitter igjen med, er to amputerte bein og tre krus med tobakksreklame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg amputerte ei tå, så ei til og enda ei til. Til slutt tok de hele spekeskinka med kulebein og alt sammen.»

- Så galt kan det altså gå, sier Rolf Pedersen og fyrer opp en ny Prince-sigarett. Han sitter i rullestolen hjemme i stua på Oppsal i Oslo. Høyrebeinet er borte - amputert ved hofta. Venstrebeinet er kappet ved kneet.

Rolf og kona Ann-Karina (55) har nettopp kommet hjem fra Aker universitetssykehus etter å ha hentet hans nye bein: Ei jernstang med bøyelige ankel- og kneledd festet til ei plasthofte.

- Det var en pinefull prosess fram til beina ble amputert. Nå slipper jeg i alle fall de forferdelige smertene, sier Rolf.

Fikk gratis røyk

Det er halvannet år siden Rolf kom i offentlighetens søkelys for første gang. Da ga han et sterkt vitneprov mot sin tidligere arbeidsgiver i rettssaken mellom røykeofferet Robert Lunds etterlatte og J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik. Forrige uke kom nyheten om at Tiedemanns krever Lunds enke for 9,1 millioner kroner dersom hun taper i Høyesterett. Rolf ble sjokkert.

- Jeg finner ikke ord. Seinest i sommer sto gamle Tiedemanns (Johan H. Andresen senior, red.anm.) fram i Dagbladet og fortalte at han hadde gitt så mye penger til veldedige formål. Nå ser vi hvor fromme de er - sparker folk som ligger nede, fnyser Rolf.

Februar 1961. Rolf var 20 år gammel og nyansatt mekaniker i verkstedet på J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik i Oslo. Han smårøykte litt, men nå begynte nikotinslaveriet for alvor.

- På verkstedet kunne vi røyke så mye vi orket. I tillegg fikk vi med oss 100 gratis sigaretter hjem hver uke. Etter hvert som jeg ble storrøyker, fikk jeg 100 ekstra, forteller Rolf.

Røykosen står rundt ham. Selv om han har trappet ned noe de siste åra, er han fortsatt storrøyker.

- Jeg er nede i 40 om dagen nå, men i mine glansdager på 80-tallet gikk det 60 i døgnet, sier Rolf.

Røykebein og koldbrann

63-åringen visste ingenting om røykens skadevirkninger da han tok sitt første magedrag. Kjendiser og sportsguruer proklamerte fra plakater at «Nå røyker jeg også Prince». Blue Master fristet med store, flotte emblemer. Det var ikke kultur i Norge for å snakke om at røyk var farlig.

- Da reklameforbudet kom i 1975, harselerte vi med det på Tiedemanns. Vi spøkte med at myndighetene sikkert skulle merke flesk med dødninghoder også. Aldri falt det meg inn at den hemmelige sausen vi tilsatte, kunne skape avhengighet, sier Rolf.

På slutten av 80-tallet begynte det å gå skikkelig dårlig for tobakksarbeideren. Beina var så vonde at han måtte gå med stokk. Det ble slutt på sydenturene. Båten ble solgt. I 1995 fikk Rolf diagnosen røykebein. Koldbrannspøkelset truet.

- Jeg kunne gå 200 meter, så var det stopp. Smertene var forferdelige. Tærne ble svartere og svartere. Jeg amputerte ei tå, så ei til og enda ei til. Til slutt tok de hele spekeskinka med kulebein og alt sammen, sier Rolf.

Kramper og svettetokter

Prince-pakka som ligger på stuebordet, er merket med «Røyking dreper».

- Hadde dette stått på røykepakkene i 1961, hadde jeg fortsatt hatt bein. Det gir en vekker hver gang du skal ta deg en røyk, men nå har jeg gitt opp å slutte. Krampene, svettetoktene og abstinensene er for grusomme, sier han.

Kona Ann-Karina henter tre krus fra seksjonen. Det ene er mørkeblått, merket med Blue Master-logoen av hestehodet og månen.

- Dette var hilsningen Rolf fikk fra Tiedemanns rett etter at han hadde tatt det siste beinet sommeren for to år siden. Kan du tenke deg noe mer kynisk, sier hun med bitterhet i stemmen.

- Etter 36 år i tro tjeneste er Rolf skjøvet ut i kulda. Etter amputasjonene og rettssaken har ikke ett eneste menneske fra Tiedemanns spurt hvordan det går med ham. De har oppført seg stygt, rett og slett, sier Ann-Karina.

Rolf selv har ingenting vondt å si om Tiedemanns som arbeidsplass. Men nå som han vet hvor farlig røyken er, skammer han seg over å ha vært en del av tobakksindustrien.

- Alt jeg kan gjøre nå, er å stå fram - til skrekk og advarsel - så folk får se hvor mye røyken kan ødelegge, sier Rolf.

GJORT KRUS PÅ: Krusene har Rolf fått av sin gamle arbeidsgiver Tiedemanns Tobaksfabrik. Det ene fikk han etter amputasjonene.
ALT PÅ PLASS: Godlukt, håndklær, sjampo, såpe, toalettpapir og ... protese.
FÅR HJELP: Ann-Karina og Rolf Pedersen har fått livet snudd på hodet etter amputasjonene for to år siden. Her klargjør Ann-Karina en av protesene til Rolf.