Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røykende sjimpanse reddet fra dyrehage

Dyrevernere evakuerte Omega (12) fra Libanon til Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tolvårige sjimpansen Omega har aldri klatret i et tre eller truffet artsfrender. Mesteparten av livet har han sittet i et bur - og røyket sigaretter, ifølge AP.

Mandag tok dyrevernere affære og evakuerte den nikotinavhengige menneskeapen fra en dyrehage i Libanon, og satte ham på et fly til Brasil. Meningen er at han resten av livet skal få frihet til å leve tilnærmet som andre sjimpanser.

Plukket opp sneiper I sine tidlige år tjenestegjorde Omega i en lokal restaurant, der han serverte vannpiper til kundene og røykte for å underholde dem. Da han ble for stor til dette og ble satt i bur to år gammel, fortsatte han å røyke fordi publikum kastet sneiper til ham.

Ifølge Jason Meier i dyreverngruppa Animals Lebanon har han ingen planer om å slutte.

- Dersom noen kaster en sigarett til ham, tar han den straks opp og røyker den, sier Meier.

Ifølge AP har dyr så godt som ingen rettigheter i Libanon, et av tre arabiske land som ikke har undertegnet den internasjonale avtalen om handel med truede dyrearter (CITES).

Smugling Sjimpanser og andre utsatte arter blir jevnlig smuglet til Midtøsten, der de står på utstilling på hoteller, i private dyrehager eller blir solgt som kjæledyr. Evakueringen av Omega er første gang Animals Lebanon har utført en slik operasjon.

Dyreverngruppa har i et halvt år ligget i forhandlinger med eieren av dyrehagen ved byen Nabatiyeh for at han skal legge den ned og gi dyra nye hjem.

Omegas nye hjem blir et reservat i São Paulo. De andre dyra i dyrehagen, blant dem flere bavianer, en hyene og en rekke fugler, blir omplassert til andre steder i Libanon.

BEDØVET: En bedøvet Omega fraktes på båre til fraktburet han skal tilbringe overfarten til Brasil i. Foto: Hussein Malla/AP/Scanpix
BEDØVET: En bedøvet Omega fraktes på båre til fraktburet han skal tilbringe overfarten til Brasil i. Foto: Hussein Malla/AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!