Røyker dop for dine skattepenger

Marihuanaen kommer fra USA. Forsøkspersonene studerer i hovedsak ved Universitetet i Oslo. Sammen utgjør de ingrediensene i et helt spesielt og unikt forskningsprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rundt 20 forsøkspersonene får nemlig røyke marihuana på Statens regning.

Lege John Ingum ved Statens rettstoksikologiske institutt vil kartlegge virkningene av cannabis i forhold til trafikksikkerhet.

- Ja, det er utvilsomt et litt spesielt prosjekt, medgir Ingum overfor Dagbladet.

Statens rettstoksikologiske institutt får uttallige blodprøver der politiet mistenker føreren å kjøre i ruspåvirket tilstand, og mange av prøvene inneholder rester av cannabis.

- Vi vil se på styrken av cannabis-påvirkningen i forhold til en gitt alkoholmengde og en gitt mengde av andre stoffer, sier John Ingum.

For å få ta seg en blås på myndighetenes regning, må forsøkspersonene være i en fast livssituasjon, mellom 21 og 35 år og ikke rusmisbrukere. De frivillige er først og fremst studenter ved Universitetet i Oslo.
- Hukommelse og oppmerksomhetsfunksjoner står helt sentralt i forsøket, sier Ingum.

Leder Knut Brodal i organisasjonen Aksjon mot narkomani er lite begeistret for forsøket.

- Jeg vil ikke anbefale et slikt prosjekt, sier Brodal til Nettavisen.

- Men jeg ser helt klart verdien av denne typen forskning. Vi må vel regne med at prøvekaninene ikke blir rusmisbrukere etter forsøket. Men samtidig er jeg redd for at en slik sniklegalisering skal føre til at folk ser lettere på det å røyke hasj, sier Brodal.

Forskningsprosjektet skal etter planen avsluttes om et halvt års tid.